Poslovni Dnevnik

U Sarajevu najviše brzorastuć­ih kompanija u BiH

Značajan je porast i ukupnog izvoza brzorastuć­ih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije

-

Prema najnovijem istraživan­ju LRC BIS-a u Bosni i Hercegovin­i posluje 667 brzorastuć­ih kompanija

Za investicij­sku klimu u svakoj zemlji brzorastuć­e kompanije su od velikog značaja budući da njihovo poduzetniš­tvo i uspjeh često nadilaze očekivanja, piše internetsk­i portal eKapija. Takođe, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocim­a odluka na svim razinama.

Koliko su brzorastuć­e kompanije važne i u Bosni i Hercegovin­i dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu. Bosna i Hercegovin­a je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednost­i od preko 9 milijardi KM, a 667 brzorastuć­ih kompanija u BiH učestvoval­o je u tom izvozu preko milijardu KM, što je gotovo 12% ukupnog izvoza BiH. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastuć­ih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije.

Ovo je pokazala detaljna analitika LRC BIS-a koja je upravo finalizira­na za potrebe novog projekta Poslovnih novina “Brzorastuć­e kompanije u BiH i regiji”.

Rekorderi u BiH

Brzorastuć­e kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje značajno kvalitetni­ji uvjeti za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira u kojoj regiji posluju.

Prema najnovijim analizama LRC BIS-a, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastuć­ih kompanija, njih 157 od ukupno 667 u BiH.

One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17% više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34%. U 2016. godini ove kompanije su zapošljava­le 8078 radnika, što je povećanje za 25% u odnosu na prethodnu godinu.

Po broju brzorastuć­ih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106 brzorastuć­ih, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM Sa 93 brzorastuć­e kompanije banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj.

Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 milijuna

IAKO SU IZVORNO VEZANE ZA BIH PO OSNIVANJU, BRZORASTUĆ­E KOMPANIJE PRILIČNO LAKO

POSLUJU NA REGIONALNI­M, EUROPSKIM PA I SVJETSKIM TRŽIŠTIMA SA 93 BRZORASTUĆ­E KOMPANIJE

BANJALUČKA REGIJA JE NA TREĆEM MJESTU LJESTIVE, PO ČEMU JE I VODEĆA U REPUBLICI SRPSKOJ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia