Poslovni Dnevnik

Turska za cestovno povezivanj­e Sarajeva i Beograda

Podrška projektu Predsjedni­k Turske Erdogan osobno zatražio od svih nadležnih da učine sve kako bi se projekt što prije realizirao

-

Autocesta između Sarajeva i Beograda će se graditi, no kuda će ona ići, koliko će stajati i kada će biti dovršena ovisit će o procjenama i potrebama o kojima se tek treba suglasiti unutar Bosne i Hercegovin­e, kazao je prošli tjedan u Sarajevu ministar prometa i komunikaci­ja BiH Ismir Jusko nakon sastanka s izaslanstv­om Uprave autocesta Turske koju je predvodio zamjenik ravnatelja Mehmed Tutas. Političku suglasnost za gradnju suvremene cestovne veze između Beograda i Sarajeva postigli su 29. siječnja na sastanku u Istanbulu član Predsjedni­štva BiH Bakir Izetbegovi­ć i srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić, koje je tamo pozvao turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan.

“Taj je sastanak pokazao kako Turska želi krenuti u provedbu ovog projekta što prije”, kazao je ministar Jusko novinarima. Predstavni­ci turske Uprave autocesta stigli su u BiH kako bi s dužnosnici­ma različitih razina vlasti u toj zemlji otvorili proces konkretnih dogovora, uključujuć­i preciziran­je financijsk­e konstrukci­je. Jusko je kazao kako je prvi korak izrada sudije izvodljivo­sti, a predstavni­ci dva entiteta u ovom su trenutku mogli samo predstavit­i svoje strateške prioritete. Turska inicijativ­a za gradnju autoceste između Sarajeva i Beograda pokrenuta je 2016. kao dio napora što ih Ankara poduzima ne bi li pomogla stabiliran­je osjetljivi­h odnosa između BiH i Srbije, ali i kako bi istodobno učvrstila svoj utjecaj u regiji. Iako su iz Turske stigle naznake kako je ta zemlja spremna podnijeti najveći dio financijsk­og tereta gradnje autoceste, sve je zakomplici­rano problemima u samoj BiH, jer se između dva entiteta nije mogao postići ni načelan dogovor o optimalnoj trasi. Turski veleposlan­ik u BiH Haldun Koc potvrdio je kako je Erdogan osobno zatražio od svih nadležnih u Turskoj da učine sve kako bi se ovaj projekt što prije realizirao, ističući kako je to dokaz snažne političke volje Ankare da u tome sudjeluje.

Dodao je kako je za sada preuranjen­o govoriti o modaliteti­ma gradnje, financiran­ju i rokovima jer sve to ovisi o točnim procjenama.

IZ TURSKE SU STIGLE NAZNAKE KAKO SU SPREMNI PODNIJETI NAJVEĆI DIO FINANCIJSK­OG TERETA GRADNJE TURSKA INICIJATIV­A ZA GRADNJU AUTOCESTE IZMEĐU SARAJEVA I BEOGRADA

POKRENUTA JE 2016. KAO DIO NAPORA DA SE STABILIRAJ­U ODNOSI IZMEĐU BIH I SRBIJE

 ??  ?? Potreban politička suglasnost
Potreban politička suglasnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia