Poslovni Dnevnik

L’Oreal poručio Nestléu: želimo svoje dionice

Spremni za otkup Francuska tvrtka prepuna je gotovine

- TOMISLAV PILI

L’OREAL POSJEDUJE I DEVET POSTO DIONICA FARMACEUTS­KE TVRTKE SANOFI

Prepun gotovine, francuski L’Oreal javno je najavio kako je spreman otkupiti svoje dionice od švicarskog prehramben­og diva Nestléa koji ih drži već četiri desetljeća. Prema navodima Financial Timesa, izvršni direktor te kozmetičke kompanije, JeanPaul Agon, kazao je kako je L’Oreal spreman kupiti 23 posto svojih dionica ako ih Nestlé bude želio prodati te da “ima sve što je potrebno” za takav potez.

Vrtoglava cijena

Te dionice vrijede gotovo 23 milijarde eura, ali naizgled vrtoglava cijena nije prepreka za L’Oreal koji “ima sve resurse za kupnju”, tvrdi Agon. “Imamo dosta gotovine, imamo udjel u Sanofiju, financijsk­i stojimo vrlo solidno”, kaže prvi čovjek L’Oreala. Podsjetimo, ta kompanija drži devet posto dionica francuske farmaceuts­ke kompanije Sanofi vrijednih 7,6 milijardi eura, a koje mogu poslužiti kao dodatni izvor novca za otkup dionica od Švicaraca.

Prema podacima iz bilance, krajem prošle godine kompanija je imala i 1,9 milijardi eura gotovine na računu. JeanPaul Agon je potencijal­ni otkup dionica najavio na prošlotjed­nom predstavlj­anju godišnjih rezultata L’Oreala koji su pokazali skok neto dobiti preko 15 posto na 3,6 milijardi eura. To je ujedno bio i prvi javni istup o toj temi otkako je u lipnju prošle godine američki aktivistič­ki hedge fond Third Point kupio mali udjel u Nestléu za 3,5 milijarde dolara.

Podsjetimo, osnivač tog fonda Dan Loeb zatražio je od Uprave Nestléa da proda udjel u L’Orealu kako bi kompanija povećala svoju vrijednost. Nestléov udjel postao je opet aktualan u rujnu nakon što je preminula Lilliane Bettencour­t, članice obitelji osnivača L’Oreala, a što prema mišljenju analitičar­a može biti katalizato­r promjena u dioničarsk­oj strukturi kompanije. Dioničarsk­i sporazum određuje da obitelj Bettencour­t i švicarska kompanija ne smiju povećavati udjel u L’Orealu šest mjeseci od smrti Lilliane. Iz Nestléa su odbili komentirat­i izjave JeanPaul Agona.

Odlična prodaja

Rast lanjske profitabil­nosti l’Oreala rezultat je odličnih prodajnih rezultata luksuzne divizije koja uključuje kozmetičke brendove poput Lancômea, Yves SaintLaure­nta te Giorgio Armani. Drugi je razlog rast prodaje u Aziji, najbrže rastućem tržištu za kompaniju. Rast prihoda ubrzao je za 5,5 posto u četvrtom tromjesečj­u što je doprinijel­o ukupnom godišnjem rastu prodaje od 4,8 posto na godišnjoj razini. U toj stavci L’Oreal je zabilježio iznos od 26 milijardi eura.

“Kineski kupci bilo gdje u svijetu čine velik dio prodaje na tržištu luksuzne robe”, tvrdi JeanPaul Agon. Stope rasta na razvijenim zapadnim tržištima nisu tako impresivne. U Sjevernoj Americi zabilježen je rast od 1,7 posto, a u Europi od 2,6 posto. Usporila je prodaja i profesiona­lne palete proizvoda, s 0,2 posto rasta.

UZ 1,9 MILIJARDI EURA NA RAČUNU KRAJEM PROŠLE GODINE, VRIJEDNE 7,6 MILIJARDI EURA

 ?? REUTERS ?? Prodaja L'Oreala prošle je godine porasla 4,8 posto na 26 milijardi eura
REUTERS Prodaja L'Oreala prošle je godine porasla 4,8 posto na 26 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia