Poslovni Dnevnik

I Zagreb od 1. ožujka na trasi regionalno­ga Sava Expressa

Nakon liberaliza­cije tržišta 2013. trećinu transporta uzeli strani igrači

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Novi vlak trebao bi kretati s kolodvora Ljubljana Zalog, a završavao bi na ranžirnom kolodvoru u Beogradu

Javna transportn­a željezničk­a poduzeća iz regije žele bolju suradnju i veći dio prijevozni­čkog kolača, zaključak je sastanka direktora željezničk­ih operatera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore te Makedonije proteklog tjedna u Portorožu. Dogovoreno je pokretanje projekta Sava Express, odnosno novog vlaka koji će krenuti već 1. ožujka na relaciji Ljubljana Beograd, a trebao bi ponuditi pouzdane redovne veze, kra- će tranzitno vrijeme i kvalitetni­ju uslugu. Naime, kako je rečeno u Portorožu, željezničk­i promet na nekadašnje­m desetom koridoru, odnosno planiranom AlpskoZapa­dno balkanskom koridoru, nakon 1990. godine pao je za 92% pa je potencijal za povećanje prijevoza robe željeznico­m velik. Novim direktnim teretnim vlakom države EU bit će bolje povezane s drugim državama regije. U HŽ Cargu pozdravlja­ju zajedničku inicijativ­u koja za cilj ima razvoj i optimizaci­ju željezničk­og prijevoza na nekadašnje­m desetom koridoru.

“Novi projekt Sava Express će imati pozitivne učinke kroz sinergiju svih potpisnika. Kvalitetni­m zajednički­m projektima može se podići kvaliteta usluge i tako pridobiti robne tokove s drugih koridora na nekadašnji deseti koridor. Sve to će doprinijet­i i razvoju luka, koje gravitiraj­u nekadašnje­m desetom koridoru”, kazao je Goran Zeba, direktor tehnologij­e HŽ Carga. Nakon više od 20 godina stagnacije poslovna aktivnost teretnih željezničk­ih prijevozni­ka u stalnom je porastu od 2013., kada je liberalizi­rano tržište željezničk­ih usluga.

Naime, kako ističu u hrvatskoj regulatorn­oj mrežnoj agenciji HAKOM, ukupna količina prevezene robe u Hrvatskoj je samo u zadnjem tromjesečj­u 2017. porasla za 27% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istoj vremenskoj usporedbi povećano je korištenje željezničk­e infrastruk­ture za 3% više vlak kilometara, što je osnovni pokazatelj korištenja minimalnog pristupnog paketa. Upravitelj infrastruk­ture, osim povećanja korištenja minimalnog pristupnog paketa, imao je značajno povećanje korištenja uslužnih objekata kolosijeka za garažiranj­e i to za 75%.

Novi teretni željezničk­i prijevozni­ci ostvarili su ukupno 94 posto više tonskih kilometara u trećem tromjesečj­u. Kada govorimo o usporedbi istih razdoblja, primjećuje se i povećanje rada povijesnog teretnog željezničk­og prijevozni­ka HŽ Carga, koji je ostvario 11% više tonskih kilometara. Na ukupnom tržištu teretnog željezničk­og prijevoza udio novih teretnih prijevozni­ka iznosi 31%, što je povećanje za 6% u odnosu na prethodno tromjesečj­e i 15% više u usporedbi s istim tromjesečj­em godine prije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia