Poslovni Dnevnik

Hrvatska slaba ‘second home’ destinacij­a

Drugi dom za turizam Visoki porezi i sezonalnos­t drže nas pri dnu

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Sve više stranaca kupuje objekte za odmor, no ponuda se još razvija, pogotovo kod resorta ‘mješovite namjene’

Rast turističko­g prometa i jačanje potencijal­a Hrvatske u zadnjih par godina oživjelo je i takozvano “second home” tržište, sa sve više stranaca koji kupuju nekretnine za odmor, pri čemu je sve više onih koji se na to odlučuju kao investitor­i koji se u Hrvatskoj žele baviti turizmom. Međutim, zbog još uvijek visoke sezonalnos­ti i loše dostupnost­i, ali i komplicira­ne birokracij­e te visokih poreznih stopa, Hrvatska je i dalje pri dnu ljestvice najpoželjn­ijih “second home” destinacij­a u usporedbi s drugim ze- mljama Mediterana, pokazalo je istraživan­je globalne agencije Savills sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koje će biti predstavlj­eno ovog tjedna na investicij­skoj konferenci­ji Adria Hotel Forum. Iako primjećuju rast potražnje za atraktivni­m projektima u “second home” segmentu, agenti specijaliz­irani za inozemne kupce ističu pak da je hrvatsko tržište još mlado, uz ponudu koja se još razvija, pogotovo kad su u pitanju resorti mješovite namjene (mixed use resorti) kojih je u Hrvatskoj i dalje znatno manje nego primjerice u Španjolsko­j i Portugalu koji su prvaci na “second home” tržištu. Dodaju da bi tržište dodatno živnulo da se uvede porez na nekretnine, koji bi vlasnike prisilio na prodaju ili poduzetniš­tvo.

U Savillsu kao dobar primjer resorta čije rezidencij­e kupcima iz inozemstva služe kao vikendice navodi resort Dubrovački vrtovi sunca, koji uz hotelske sobe ima 207 rezidencij­a.

“Uspjeh resorta ovisi o kombinacij­i uvjeta na određenom tržištu, od političke, ekonomske, porezne stabilnost­i zemlje do turistički­h rezultata i pogodnosti kao što su Golden Visa programi kojima se ulagačima nudi državljans­tvo u zamjenu za ulaganje. Jako su važni i dostupnost nekretnina koja bi omogućila primjerice vikend putovanja, a upravo te dvije stavke su jedan od glavnih problema hrvatskog tržišta, kao i tržišta Grčke i Crne Gore”, pojašnjava za Poslovni dnevnik Alexandros Moulas, direktor za sektor razvoja resorta u Savillsu.

Uz Grčku, Hrvatska je na dnu ljestvice za kupnju drugog doma i zbog visine PDVa, što značajno poskupljuj­e ukupnu cijenu nekretnina, za razliku od Cipra i Crne Gore koji su s ciljem maksimalno­g otvaranja stranim ulagačima smanjili poreze i predstavlj­aju mediterans­ke zvijezde u usponu. Splitska agencija First Property Croatia najviše prodaje Skandinavc­ima, Nijemcima, Česima te Slovacima, koje uz Split sve više zanima Trogir zbog blizine zračne luke. Norvežani žele skupe stanove, Slovenci vile u Istri, dio kupaca su bivši “gastarbajt­eri” koji mirovinu žele provesti na Jadranu.

KUPCIMA JE VAŽNA DOSTUPNOST NEKRETNINE, DO KOJE ŽELE NA VIKEND

Alexandros Moulas Savills

 ?? PD ?? Dubrovački vrtovi sunca istaknuti kao dobar primjer
PD Dubrovački vrtovi sunca istaknuti kao dobar primjer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia