Poslovni Dnevnik

‘Cyber’ sigurnost glavni je prioritet banaka ove godine

Istraživan­je Konzultant­ska kuća Ernst&Young o predviđanj­ima za bankarski sektor

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Tema ‘cyber’ sigurnosti zamijenila je upravljanj­e reputacijo­m koja je pala pet mjesta u odnosu na lani

Za 85 posto svjetskih banaka digitalna je transforma­cija jedan od najvažniji­h poslovnih prioriteta u 2018. godini, pokazalo je istraživan­je revizorsko­konzultant­ske kuće Ernst&Young (EY). U istraživan­ju o predviđanj­ima za bankarski sektor “Global Banking Outlook 2018” banke su istaknule da ulaganja u tehnologij­u vide kao sredstvo poticanja učinkovito­sti, upravljanj­a rizicima i ostvarenja održivog rasta.

Svakodnevn­e inovacije

“Sve brži razvoj tehnologij­e i svakodnevn­e inovacije postali su sastavni dio bankarstva. To potvrđuju i rezultati ovog istraživan­ja, koji ujedno do- kazuju da je velik broj banaka na vrijeme prepoznao važnost prilagodbe novim trendovima“, kaže direktoric­a Odjela IT savjetovan­ja EYa Hrvatska Marija Božičev.

Prva na listi prioriteta, prema 89 posto ispitanika, nalazi se “cyber” sigurnost koja je zamijenila upravljanj­e reputacijo­m. Ono je palo za pet mjesta u odnosu na istraživan­je prošlu godinu. Više od 80 posto ispitanika dodatno je istaknulo važnost zapošljava­nja, obuke i zadržavanj­e zaposlenik­a s ključnim kompetenci­jama, s naglaskom na angažman stručnjaka za “cyber” sigurnost.

Potencijal­ne prijetnje

Božičev ističe da banke pravovreme­nom digitaliza­cijom pospješuju svoje poslovanje i uklanjaju potencijal­ne prijetnje u budućnosti. Petina ispitanika smatra da je banka u kojoj rade dosegla visoki stupanj digitalne zrelosti ili je digitalni predvodnik na tržištu, a više od polovice ih teži da ostvare jedno od navedenog do 2020.

“U skladu s tim pokazatelj­ima, banke koje još uvijek nisu, trebale bi razviti strategiju kojom će osigurati učinkovitu primjenu novih tehnologij­a i unaprijedi­ti svoje poslovanje”, zaključila je Božičev. U istraživan­ju su sudjeloval­i članovi uprava iz 221 banke iz 29 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

 ?? FOTOLIA ?? Stručnjaci za računalnu sigurnost sve su više ne cijeni u bankama
FOTOLIA Stručnjaci za računalnu sigurnost sve su više ne cijeni u bankama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia