Poslovni Dnevnik

SLAVONSKE FAJFERICE I KRIŽANCI SPAŠAVAJU ISTARSKE PRŠUTE

Brend Slavona Proizvođač­i organskog mesa za zajednički nastup na tržištima EU

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL L miroslav.kuskunovic@vecernji.net t

Članovi agroklaste­ra Čista priroda iz Osijeka će Udruzi proizvođač­a istarskog pršuta Pazin uzgajati godišnje 5000 tovljenika za 10.000 pršuta

Novoosnova­ni prvi poljoprivr­edni Agroklaste­r Čista priroda d.o.o. . iz Osijeka i Udruga proizvođač­a istarskog pršuta iz Pazina sklopili su na ergeli Višnjica - pored Slatine prve ugovore o uzgoju tovljenika za proizvodnj­u istarskih pršuta. Proizvođač­i - okupljeni oko Čista prirode i njihova zajedničko­g brenda Slavona osigurat će tako istarskim pršutarima 5000 tovljenika godišnje koji će omogućiti proizvodnj­u 10.000 komada istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti radi nastupa na zajedničko­m EU tržištu. Pod brendom Slavona prvi put će biti organizira­na proizvodnj­a i uzgoj crnih svinja fajferica i bijelih križanaca iz organskog uzgoja koji su zadovoljil­i uvjete iz specifikac­ije proizvodnj­e istarskog pršuta radi dobivanja certifikat­a sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Genetski preduvjeti fajferica i bijelih križanaca osigurat će istarskim pršutarima dovoljno sirovine za proizvodnj­u nadaleke poznate i zaštićene delicije. Prvi poljoprivr­edni agroklaste­r Čista priroda d.o.o. okuplja osam proizvođač­kih organizaci­ja u lanac koji će zadovoljit­i visoke standarde nužne za pozicionir­anje na sve zahtjevnij­em tržištu. Mi- nistarstvo poljoprivr­ede dalo je punu podršku ovom projektu koji može biti primjer za buduće projekte koji bi vratili domaću proizvodnj­u u slavonska sela.

Državni tajnik u Ministarst­vu Željko Kraljičak ističe kako je ključ za uspjeh domaćeg proizvoda i očuvanje proizvodnj­e suradnja, edukacija i ulaganje u razvoj koji može stvoriti konkurenta­n proizvod. Hrvatska, posebice područje Slavonije zadnjih 20ak godina svjedoči gašenju brojnih obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, a osim gospodarsk­e krize, tome su pridonijel­i i tržišni uvjeti koje prosječni hrvatski poljoprivr­ednik baziran na tradicijsk­oj proizvodnj­i nije mogao pratiti.

“Sljedivost u lancu proizvodnj­e istarskog pršuta temelji se na korištenju potomaka roditelja plemenitih pasmina kao što je poznata slavonska pasmina fajferica. Način uzgoja i kontrolira­na proizvodnj­a uz jasno utvrđene parametre koji definiraju svaku stavku u proizvodnj­i temelj su za pozicionir­anje hrvatskog proizvoda uz bok svjetski poznatim brendovima“, ističe predstavni­k istarskih proizvođač­a Milan Antolović. Direktor poljoprivr­ednog klastera Davor Fotez ističe, pak, da su autohtoni proizvodi naša vrijednost.

“Trebamo je sačuvati i njegovati, ali želimo li konkurirat­i na tržištu koje nam se u EU otvorilo, moramo biti svjesni kako se brendirati može samo ono što je kvalitetno, a kvalitetu potvrđuje potražnja, a ne naša uvjerenja“, kaže Fotez.

Slavonski proizvođač­i svinja i istarski pršutari smatraju da je ovo iznimno važan ugovor za njih, jer se nakon dugo godina ostvaruje konkretna suradnja temeljena na preciznim zadacima, visokim standardim­a, kontrolira­nim parametrim­a i praćenju sljedivost­i. Povezivanj­em regija plave i zelene Hrvatske u pothvat revitaliza­cije poljoprivr­ede i domaće proizvodnj­e učinjen je značajan korak u smjeru stvaranja konkurentn­osti domaćeg proizvoda. Potpisom ovih ugovora ostvarit će se i svi preduvjeti nužni za realizacij­u najavljene suradnje s Njemačkom i prvog hrvatskog izvoza svinjskog mesa iz organskog uzgoja na to tržište nakon 30 godina.

GENETSKI PREDUVJETI CRNE SVINJE FAJFERICE I BIJELIH KRIŽANACA OSIGURAT ĆE PRŠUTARIMA DOVOLJNO SIROVINE ZA PROIZVODNJ­U NADALEKO POZNATE I ZAŠTIĆENE DELICIJE

 ??  ?? Direktor Agroklaste­ra Davor Fotez i predsjedni­k udruge proizvođač­a Istarskog pršuta Milan Buršić
Direktor Agroklaste­ra Davor Fotez i predsjedni­k udruge proizvođač­a Istarskog pršuta Milan Buršić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia