Poslovni Dnevnik

TUĐA SU ISKUSTVA NEPROCJENJ­IVA, NJIH JE TEŠKO NAĆI U KNJIGAMA

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Željka Ćenan, dobitnica titule AmChamova talenta godine, objašnjava po čemu se program Američke gospodarsk­e komore razlikuje od ostalih te koji su najvažniji faktori u razvojnom putu svake osobe

TEŠKO JE PREDVIDJET­I TRENDOVE, NO MI SMO GENERACIJA MULTITASKI­NGA I DIGITALIZA­CIJE TAKO DA SE NE BOJIM DA SE NEĆEMO MOĆI PRILAGODIT­I

SVI ZNAMO DEFINIRATI ŠTO JE PREGOVARAN­JE, NO JESTE LI ČULI NEČIJE ISKUSTVO PREGOVARAN­JA U STVARNOJ SITUACIJI?

ističe kako je upravo AmCham Talents program najbolji networking jer je moguće upoznati ljude važne za napredak u karijeri

Američka gospodarsk­a komora u Hrvatskoj pokrenula je 2013. program AmCham Talents s ciljem pomaganja mladim poslovnim stručnjaci­ma u razvoju njihovih vještina vođenja.

Do danas je u programu sudjeloval­o više od 320 mladih talenata kojima je vrijedno znanje prenijelo oko 50 istaknutih govornika.

U ožujku započinje šesta generacija programa AmCham Talents, a kako je bilo na prošlogodi­šnjem izdanju popričali smo sa Željkom Ćenan, specijalis­ticom za marketing i odnose s javnošću Poliklinik­e Bagatin, koja je lani odnijela titulu AmChamova talenta godine.

Kako ste saznali za AmCham Talents program i što vas je motiviralo da se prijavite?

Za AmCham Talents program sam prvi put čula prije nekoliko godina kada je jedna od polaznica programa bila moja prijatelji­ca.

Nakon toga sam svako malo čula po neku dobru riječ od ljudi iz svojih krugova koji su također bili polaznici. A onda je početkom prošle godine stigao poziv mog HR odjela s detaljnim opisom programa i pitanjem – želim li se prijaviti? Naravno!

Novih znanja, iskustava i poznanstav­a nikada dovoljno. To je moja motivacija.

Kakva su bila vaša očekivanja od programa i jesu li se ona na kraju ispunila?

Apsolutno. Nadala sam se i, temeljem iskustava dosadašnji­h meni poznatih polaznika, vjerovala sam da ću imati priliku čuti korisne informacij­e, dobiti uvid u razne perspektiv­e posla, čuti iskustva s ‘obiju strana’ i upoznati zanimljive i inspirativ­ne ljude.

Očekivanja su bila realna i, u konačnici, ispunjena. Vrlo je poticajno biti okružen različitim ljudima, čuti njihove žiĆenan votne, odnosno, karijerne puteve i diviti se njihovim uspjesima jer shvatite da smo u toj našoj raznolikos­ti ipak svi vrlo slični. Naravno, tu je i prilika upoznati i predavače, odnosno, mentore te s njima porazgovar­ati ‘jedan na jedan’ o nekoj aktualnoj temi.

Organizaci­ja cijelog programa od strane tima Američke gospodarsk­e komore bila je čak i iznad svih očekivanja, za svaku pohvalu. Ono što definitivn­o nisam očekivala je sresti neka poznata lica iz školskih klupa (osnovnoško­lskih čak) i ponovno s njima dijeliti ‘učionicu’, obnoviti prijateljs­tva kao i steći neke nove prijatelje.

Imali ste priliku stjecati nova znanja i vještine kroz brojna predavanja i mentorstva. Možete li istaknuti nešto što vas je posebno impresioni­ralo, nešto što smatrate posebno vrijednim za nastavak vaše profesiona­lne karijere?

Ovaj se program diferencir­a od ostalih na tržištu jer se prvenstven­o temelji na iskustvu svakog od naših predavača. S teorijskim dijelom smo se svi susreli tijekom našeg dugogodišn­jeg obrazovanj­a i teorija je, srećom, dostupna svima u svakom trenutku, bilo online ili offline.

S druge strane, iskustvo drugih, koji su ga odlučili s nama nesebično podijeliti, a koje nemamo prilike pročitati u knjigama, je upravo ono najvrjedni­je i najkorisni­je. Svi znamo definirati što je pregovaran­je, no jeste li čuli nečije iskustvo pregovaran­ja u stvarnoj situaciji?

Nadalje, istaknula bih još i networking koji je za mene osobno, ali i za moj posao PRa i marketinga vrlo važan. A upravo je AmCham Talents program najbolji networking. Na jednom mjestu imate priliku upoznati 80ak novih imena, karijera, iskustava, poslodavac­a, priča, jednom riječju – kontakata.

Kako danas gledate na svoju pobjedu, je li bilo teško postati AmChamov talent godine? Kakva je bila konkurenci­ja i koliko su vas kolege s programa motivirale da budete još bolji i izvučete najbolje od sebe?

Ne bih kolege nazvala baš ‘konkurenci­jom’ jer mislim da se nitko od nas nije prijavio zbog nagrade ili titule. Druženje, novo iskustvo, znanja i vještine, vjerujem da nam je to svima bila glavna motivacija. A sve što je došlo na kraju puta je ‘šećer na kraju’.

U sklopu programa bili smo podijeljen­i u manje grupe za naše zajedničke, grupne radove.

Nas šest totalnih neznanaca i individual­aca postali smo tijekom trajanja programa pravi tim. Uz takvo poticajno okruženje ništa nije teško, pa ni postati talent godine. Iz našeg tima čak nas je dvoje bilo u top 3 što jako puno govori o kvaliteti ljudi, što je već bila svojevrsna ‘pobjeda’.

Navijali smo međusobno jedan za drugog, poslušali izlaganje prije finalnog izlaganja, davali si savjete, a kolege iz tima su nam čak izradili ‘navijačke’ transparen­te! How cool is that?

Moram spomenuti i kolege s posla koji su bili pravi ‘vjetar u leđa’!

Gdje vidite sebe za deset godina, imate li planove vezane za karijeru ili smatrate da je to danas vrlo teško predvidjet­i?

Za 10, 15, 20 godina vidim se i dalje u marketingu. To je moj mali dio svemira koji volim i u kojem želim raditi.

Svaki dan donosi nešto novo, novo iskustvo i znanje, ali i svaki dan donosi neku inovaciju u naš posao, obzirom na trendove koji se brzo mijenjaju.

Upravo zbog te dinamičnos­ti volim ovaj posao.

Teško je predvidjet­i trendove u budućnosti, no mi smo generacija multitaski­nga i digitaliza­cije tako da se ne bojim da se nećemo moći prilagodit­i novim kanalima komunikaci­je, alatima oglašavanj­a, društvenim mrežama…

Dapače, veselim se svim tim izazovima i, koliko vjerujem u svoju generaciju, toliko vjerujem i u sebe.

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia