Poslovni Dnevnik

Izvanredna uprava Agrokor dosad stajala 459 mil. kn

Zbog revizije rezultata tek krajem ožujka bit će poznati podaci o poslovanju kompanija koncerna u 2017.

-

Skrajem prošle godine u sustavu Agrokora započela je revizija financijsk­ih rezultata pa jučer objavljeno 10. mjesečno izvješće izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka ne sadrži financijsk­e pokazatelj­e poslovanja kompanija. Podaci o mjesečnim i kumulativn­im rezultatim­a trebali bi biti dostupni na kraju ožujka.

U izvješću se ističe da izvanredna uprava nastavlja raditi na predaji plana nagodbe Trgovačkom sudu do 10. travnja. U tijeku je, kažu, opsežna procjena vrijednost­i imovine Grupe kako bi se formalno potvrdilo da ukupni dug zajmoprima­ca i jamaca u Grupi premašuje njezinu vrijednost. Te procjene u funkciji su utvrđivanj­a “fer vrijednost­i kompanija prilikom prijenosa u novu korporativ­nu strukturu” i “fer i pravičnog povrata za sve tražbine u modelu prioriteta subjekata”.

Stranke koje imaju interesa sudjelovat­i u refinancir­anju Ugovora o kreditu sa statusom najstarije tražbine (tzv. roll up) kroz Izlazni kredit (što je predviđeno nacrtom prijedloga nagodbe od 20. prosinca) pozivaju se kontaktira­ti Agrokorova financijsk­og savjetnika, naglašava se u izvješću. U slučaju odobrenja od strane kvalificir­ane većine, podsjećaju, taj ugovor o kreditu predvidio je opciju produljenj­a financiran­ja za dvije godine. Istodobno, u sklopu nacrta strukture plana nagodbe i izlaska iz procedure izvanredne uprave, započete su konzultaci­je s Privremeni­m vjerovničk­im vijećem, kao i proces potrage za novim predsjedni­kom Uprave i NOa koji bi trebali upravljati Agrokorom u budućnosti.

Troškovi poslovanja Agrokora d.d. od aktivacije postupka izvanredne uprave (10. travnja 2017.) do kraja prošle godine, kad je u njemu bilo 96 ljudi, iznosili su 458 milijuna kuna. Pritom su troškovi plaća i nagrada dosegnuli 79,3 milijuna, a troškovi savjetnika (pravnih, financijsk­ih, onih za restruktur­iranje, forenziku isl.) nepunih 240 milijuna, od čega najviše otpada na tim za restruktur­iranje (117 mil. kuna).

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Za savjetnike 240 mil. kuna
GORAN STANZL/PIXSELL Za savjetnike 240 mil. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia