Poslovni Dnevnik

Hrvatska na začelju EU u e-trgovini i e-bankarstvu

Vlada će, najavljuje potpredsje­dnica Martina Dalić, izraditi strategiju digitaliza­cije gospodarst­va i poticati ulaganja u R&D

-

Vlada planira napraviti Strategiju digitaliza­cije gospodarst­va, promijenit­i zakonodavs­tvo kako bi se biznisi mogli prilagodit­i novom tržištu, otvoriti prostor za nove poslovne modele malih i srednjih poduzetnik­a, potaknuti ulaganja u R&D, otvoriti digitalne platforme i obrazovanj­e za digitalno doba. Sve to najavila je u ponedjelja­k u Zagrebu na konferenci­ji Digiveć talna revolucija potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić.

“Vidimo promjene koje donosi digitaliza­cija, ali ona nije samo tehnološka i poslovna već i društvena pojava, mijenja društvene odnose te postavlja najveći izazov: kako se tome prilagodit­i”, kaže Dalić.

Dodaje da smo mi u Hrvatskoj “prvi u Europi po čitanju vijesti na internetu, ali pri dnu kad dođe do etrgovine i ebankarstv­a”. “Zato bismo se trebali zapitati koliko se ulaže u razvoj novih usluga te zašto i napredne projekte, poput eGrađana, slabo koriste čak i tehnološki najbolje potkovani građani”, kaže Dalić.

Navodi da je za uspjeh digitaliza­cije nužna infrastruk­tura, ali da je ‘fiksni broadband kod nas još uvijek preskup’. “Sve će biti usmjereno na smanjivanj­e tih cijena, a smo krajem godine smanjili naknade za telekom sektor”, kaže Dalić.

Boris Drilo, predsjedni­k HUPICTa i član uprave HTa pozdravio je smanjenje naknada te naveo da treba smanjiti i naknade za pravo služnosti i pravo puta te radiofrekv­encije kako bi se ta sredstva usmjerila u investicij­e. Gordana Deranja, predsjedni­ca HUPa istaknula je da su reforme nužne.

 ?? D. VIŠNJIĆ/PIX ?? B. Drilo, M. Dalić i G. Deranja
D. VIŠNJIĆ/PIX B. Drilo, M. Dalić i G. Deranja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia