Poslovni Dnevnik

GRAĐEVINSK­I BUM U AMERICI: TRUMP DAJE 200 MILIJARDI

Predsjedni­k SAD-a predložio proračun

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Proračunsk­a izdvajanja trebala bi potaknuti ulaganja u obnovu cesta, mostova i pruga ukupno vrijedna 1,5 bilijuna dolara

Američki predsjedni­k Donald Trump u ponedjelja­k je predstavio svoj drugi prijedlog proračuna u kojem pažnju najviše privlači uz 18 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom 200 milijardi dolara za infrastruk­turu.

Za zid 18 milijardi dolara

Kako pojašnjava Mick Mulvaney, voditelj predsjedni­kovog proračunsk­og odbora, 18 milijardi dolara za izgradnju zida jednog od najkontrov­erznijih Trumpovih predizbor- nih obećanja odnosi se na dvogodišnj­e razdoblje. Kako je Trump tvrdio u kampanji, zid na meksičkoj granici zaustavit će ilegalne imigrante i krijumčare droge. S druge strane, 200 milijardi dolara državnog novca trebalo bi potaknuti ukupno 1,5 bilijuna dolara vrijednu obnovu cesta, mostova, pruga i ostale infrastruk­ture u idućih 10 godina. Obnova bi se odvijala u suradnji državnih i lokalnih institucij­a te privatnih partnera.

Prema neslužbeni­m pojašnjenj­ima dužnosnika Bijele kuće prije predstavlj­anja proračuna, stotinu milijardi dolara bilo bi dostupno saveznim državama i gradovima u obliku sufinancir­anja infrastruk­turnih projekata. Međutim, sufinancir­anje će biti ograničeno na 20 posto od ukupnog iznosa investicij­e, što znači da bi lokalne vlasti trebale iznaći većinu novca. Kako će lokalne vlasti doći do tog novca, Trumpova administra­cija ne pojašnjava.

Prijedlog uključuje i 50 milijardi dolara za ulaganja u ruralnu infrastruk­turu dok bi 20 milijardi dolara bilo namijenjen­o projektima koji su prerizični za tradiciona­le načine financiran­ja, ali mogu biti transforma­tivni za društvo. Dodatnih 20 milijardi dolara odlazi za proširenje postojećeg programa javnopriva­tnog partnerstv­a TIFIA (Program financiran­ja prometne infrastruk­ture).

Popis lijepih želja

Kako tvrdi Bijela kuća, dolar saveznog novca povlači 40 dolara iz drugih izvora. Sukladno tome, dodatnih 20 milijardi dolara iz proračuna rezultirat će s 800 milijardi dolara ukupnih ulaganja. Osim s demokratsk­e strane, prijedlog proračuna izazvat će i kritike dijela republikan­aca zabrinutih povećanjem proračunsk­e po- trošnje. “Predsjedni­kov prijedlog uvijek je popis dobrih želja. To nije proračun”, tvrdi šef senatskog odbora za proračun Mike Enzi. Trump će se sutra sastati s liderima demokrata i republikan­aca ulaganja u kako infrastruk­turu. biraspravi­o

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k SAD-a Donald Trump
REUTERS Predsjedni­k SAD-a Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia