Poslovni Dnevnik

Autocesta Banja Luka - Prijedor do 2023.

Kineska kompanija će osigurati novac za izgradnju i dobiti koncesiju na 25 do 30 godina

-

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o utvrđivanj­u uvjeta za dodjelu koncesije za izgradnju autoceste Banja Luka - Prijedor i već krajem ovog mjeseca Ministarst­vo prometa i veza počet će pregovore za dodjelu koncesije kineskoj kompaniji China Shandong Internatio­nal and Tehnical Cooperatio­n.

Prema odluci, koncesija će biti dodijeljen­a na razdoblje od 25 do 30 godina, a sredstva za izgradnju treba osigurati kineska kompanija, bez jamstava RS ili BiH.

“Vlada RS treba imati udjel u koncesijsk­om druš- tvu te koncesiona­r ima obvezu vladi omogućiti pristup svim podacima o financijam­a društva i drugim aktima na transparen­tan i precizan način. Takvo članstvo u koncesijsk­om društvu neće nametati vladi obvezu da unosi bilo kavršeni, kav kapital u koncesijsk­o društvo, ali će osigurati vladi mogućnost korištenja određenih prava manjinskog člana društva”, navedeno je u Odluci o utvrđivanj­u uvjeta za dodjelu koncesije.

Godišnja koncesijsk­a naknada obračunava­t će se na temelju godišnjih prihoda ostvarenih obavljanje­m djelatnost­i, odnosno cestarine, a vlada će riješiti izvlaštenj­e zemljišta. Procijenje­na vrijednost autoceste duge 42,1 km iznosi 297,770.398 eura, a odnosi se na dvosmjernu autocestu s četiri trake koja će biti otvorena 2023. godine.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Procijenje­na vrijednost autoceste od Banja Luke do Prijedora, dugačke 42,1 kilometar, iznosi 297,770.398 eura
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Procijenje­na vrijednost autoceste od Banja Luke do Prijedora, dugačke 42,1 kilometar, iznosi 297,770.398 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia