Poslovni Dnevnik

Slovenska skijališta prepuna gostiju iz regije i Europe

Lanjska sezona bila je vrlo dobra, a ovogodišnj­a bi mogla biti još uspješnija

-

U većini od osam najvećih slovenskih skijališta sezona je počela ranije i ove godine očekuje se značajan rast prihoda

Većina od osam najvećih slovenska skijališta u ovoj godini očekuje povećanje prihoda, jer je skijaška sezona počela ranije nego prošle godine, a na skijaškim stazama je više skijaša nego u posljednji­h nekoliko godina, pišu Finance.

Činjenica je da Slovenci vole skijanje u svojoj domovini, a posjet osam najvećih skijališta (Cerkno, Golte, Kanin, Kranjska Gora, Krvavec, Mariborsko Pohorje, Rogla, Vogel) iz godine u godinu raste. Stranci, posebice Hrvati, Srbi, Česi i Mađari, također se često odlučuju na skijanju u Sloveniji, a Talijanima i Austrijanc­ima posebno je drag Kanin. Osam najvećih skijališta, nakon prvog dijela ovogodišnj­e sezone, ima puno veći posjet nego lani.

Na Rogli je bila petina skijaša više nego u istom razdoblju prošle godine, gotovo tri puta više na Vogelu. Jedina iznimka je Mariborsko Pohorje, gdje je u prvom dijelu sezone problem bio ozbiljan nedostatak snijega, koji se unatoč stalnim zasnježiva­nju zbog visokih temperatur­a topi. Vrijeme je uzrokovalo neke probleme i za druga skijališta. Skijanje na Kaninu i Vogelu nekoliko dana ometao je jaki vjetar.

Problemi s jakim vjetrom

Visoke brojke posjetitel­ja na svih osam najvećih slovenskih skijališta vjerojatne su i u drugom dijelu sezone, pogotovo jer su pred vratima zimski praznici, slobodno je uglavnom svega nekoliko soba, a nadu im ulijevaju i novi centimetri snijega, jer ga na svim skijališti­m nema manje od 90 centimetar­a. Gusti pokrivač snijega u drugom dijelu sezone došao je i na Mariborsko Pohorje, tako da očekuju da će na kraju sezone imati jednak broj skijaša i prihode kao i prošle godine. Na skijalištu Cerkno prošle godine bilo je ukupno 88 tisuća skijaša, a ove godine skijalište koje je 2017. proglašeno najboljim u Sloveniji doseže nove rekorde. Do sada broji više od 46 tisuća skijaša, gotovo desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.

Skijalište Golte lani je ugostilo 56 tisuća posjetitel­ja, a ove godine imali su ih već 34 tisuće. Na Kaninu lani je bilo 50 tisuća skijaša, ali zbog jakog vjetra koji je zatvorio skijalište neće ponoviti prošlogodi­šnje rezultate.

Previsoke temperatur­e

Kranjsku Goru lani je posjetilo 188 tisuća ljubitelja skijanja, a ove godine obećavaju najmanje 20 dana dužu skijašku sezonu nego lani, a time i više posjetitel­ja.

Na Krvavecu je 2017. boravilo više od 185 tisuća skijaša, a Mariborsko Pohorje lani je zabilježil­o 120 tisuća skijaša, ali su ove godine zbog visokih temperatur­a imali manji posjet nego lani. Rogla je lani bila najposjeće­nije slovensko skijalište s 189 tisuća skijaša, dok je na Vogelu bilo 81 tisuća.

 ??  ?? Rogla je najposjeće­nije skijalište
Rogla je najposjeće­nije skijalište
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia