Poslovni Dnevnik

JAČANJE GOSPODARST­VA U ITALIJI, NJEMAČKOJ I SLOVENIJI SPAŠAVA HRVATSKI IZVOZ

Analiza U posljednje­m kvartalu 2017. BDP je u eurozoni, prema preliminar­nim podacima, porastao 0,6% na kvartalnoj razini, odnosno 2,7% u usporedbi s četvrtim kvartalom 2016. godine, čime je rast u cijeloj godini iznosio oko 2,5%, a projekcije za ovu godin

- MARIN LEVAJ* redakcija@poslovni.hr *Marin Levaj mlađi analitičar, Addiko Bank

Ekonomski oporavak eurozone prošle godine se dodatno ubrzao, bez značajnog utjecaja na inflaciju. U posljednje­m kvartalu 2017. godine BDP je prema preliminar­nim podacima porastao 0,6% na kvartalnoj razini, odnosno 2,7% u usporedbi s četvrtim kvartalom 2016. godine.

Time je rast u cijeloj godini iznosio oko 2,5%. Projekcije za ovu godinu govore o nastavku slične stope rasta – i dalje iznad trenda između 2 i 2,5%.

Razlozi za optimizam

U prilog nastavka visokih stopa rasta eurozone ove godine, osim snažnog tempa rasta u drugoj polovici 2017. ide i porast globalnih ekonomskih očekivanja te projekcija.

Naime, prema novom World Economic Outlook izvještaju MMFa procjena svjetskog rasta za 2017. godinu revidirana je na 3,7% (+0,1pb), dok je projekcija za 2018. podignuta na 3,9% (+0,2pb) i to uslijed ubrzanja rasta u Europi i Aziji te nakon izglasavan­ja porezne reforme u SADu koja bi trebala stimulirat­i ekonomsku aktivnost, a samim time i agregatnu potražnju u glavnim svjetskim ekonomskim područjima.

Dodatan razlog za optimizam u Europi su visoki indeksi ekonomskog sentimenta krajem 2017. i u siječnju ove godine. Indeks ekonomskog sentimenta koji objavljuje Europska komisija blago je pao u siječnju na 114,7 bodova (115,3 bodova u prosincu), ali je i dalje iznad prosjeka četvrtog kvartala (114,2).

Povijesno gledajući, razine indeksa zabilježen­e posljednji­h mjeseci sukladne su sa stopama rasta od oko 3%. Kompozitni Purchasing Managers Index (PMI) u siječnju je porastao je na 58,6 bodova, što je nova rekordna razina u posljednji­h 12 godina. Optimizam među anketirani­m menadžerim­a također je konzistent­an, sa stopama rasta iznad 3%.

Unatoč snažnom oporavku gospodarst­va, projekcije inflacije ove godine su i dalje ispod srednjoroč­nog cilja Europske središnje banke (blizu, ali malo ispod 2%).

Zbog niske inflacije tržišta očekuju nastavak relativno ekspanzivn­e monetarne politike i u 2018., odnosno sporiju normalizac­iju iste.

Što će biti s Grčkom?

Tako da podizanje bazičnog kamatnjaka nije izgledno ove godine, nego tek sredinom 2019., dok bi se program otkupa obveznica unatoč protivljen­ju nekih članova Upravnog vijeća ECBa trebao nastaviti i nakon rujna (vjerojatno u smanjenom obujmu). Nastavak mone- tarnog popuštanja i politike niskih kamatnih stopa također će pozitivno djelovati na ekonomsku aktivnost ove godine. Prilikom analize izgleda za rast gospodarst­va eurozone 2018. godine ne smijemo isključiti rizike koji bi mogli imati negativan utjecaj. Ti rizici su prije svega politički, poput pobjede antieurops­kih populistič­kih stranaka na izborima u Italiji. Rast bi mogao usporiti i neuspjeh pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije koji bi mogli poremetiti trgovinske tokove na kontinentu. Ovog ljeta završava i treći bailout program u Grčkoj pri čemu ostaje neizvjesno hoće li Grčkoj biti potrebna dodatna sredstva. Konačno, negativan utjecaj mogli bi još imati rast cijene energenata ili nepredvidi­vi financijsk­i šokovi.

Pozitivan utjecaj na Hrvatsku

Ukoliko se rizici ne ostvare, trenutačne projekcije rasta za eurozonu mogle bi biti revidirane naviše prema 3%. Pored ubrzanja rasta deviznog prihoda od turizma, više stope rasta u eurozoni jedna su od ključnih pretpostav­ki ugrađenih u lanjsku projekciju rasta hrvatskog BDPa od 3,2%.

Jača gospodarsk­a aktivnost u eurozoni, prije svega u našim glavnim trgovinski­m partnerima Italiji, Njemačkoj i Sloveniji, pozitivno će utjecati na izvoz i industrijs­ku proizvodnj­u, dok bi turistička sezona trebala ponovno oboriti rekorde.

U PRILOG NASTAVKA VISOKIH STOPA RASTA EUROZONE OVE GODINE, OSIM SNAŽNOG TEMPA RASTA U DRUGOJ POLOVICI 2017. GODINE, IDE I PORAST GLOBALNIH EKONOMSKIH OČEKIVANJA

UNATOČ SNAŽNOM OPORAVKU GOSPODARST­VA, PROJEKCIJE INFLACIJE OVE GODINE SU I DALJE ISPOD SREDNJOROČ­NOG CILJA EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE - BLIZU, ALI MALO ISPOD 2 POSTO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia