Poslovni Dnevnik

‘Pirati’ za porez rudarima bitcoina

Islandske tvrtke troše više struje na kriptovalu­te nego kućanstva

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Piratske stranke drže da se previše energije troši na nešto što koristi samo u financijsk­im špekulacij­ama

Zbog obilja jeftine struje Island bilježi skok tvrtki koje “rudare” bitcoin, a procjene govore da će ove godine te tvrtke trošiti više struje nego kućanstva. No, iznenadni rast te industrije naveo je parlamenta­rne zastupnike tamošnje Piratske stranke na zahtjev da se njihovi prihodi oporezuju. Kako navodi agencija Associated Press, obalni grad Keflavik donedavno ribarsko središte posljednji­h se mjeseci pretvorio u međunarodn­o središte za rudarenje bitcoina i ostalih kriptovalu­ta.

Johann Snorri Sigurbergs­son, direktor poslovnog razvoja energetske tvrtke Hitaveita Sudurnesja, očekuje kako će tvrtke za rudaranje kriptovalu­ta ove godine udvostruČl­anovi čiti potrošnju električne energije na otoku na približno 100 megawatta, To je više nego što troši 340.000 stanovnika Islanda, pokazuju službeni podaci. Veće potrebe za energijom proizlaze iz sve složenijeg rudarenja bitcoina. Procjene govore da ih još može nastati 4,2 milijuna od ukupno 21 milijuna komada, a za njihovo rudarenje potrebna su sve moćni- ja računala kojima treba i više energije. “Prije četiri mjeseca nije se mogao predvidjet­i ovaj trend a zatim je cijena bitcoina uzletjela i počeli smo dobivati mnoštvo upita”, kaže Sigurbergs­son. Dodaje kako je upravo u pregovorim­a s tvrtkom koja bi zakupila 18 megawatta. Međutim, Piratska stranka ne gleda blagonaklo­no na ovaj trend. “Podgodina normalnim okolnostim­a tvrtke koje stvaraju vrijednost na Islandu plaćaju određeni iznos poreza. Te kompanije (koje rudare bitcoin, op. a.) ne plaćaju porez i trebali bi se zapitati bi li trebale”, smatra zastupnica Smari McCarthy za koju je upitan doprinos rudarenja islandskom društvu. “Trošimo možda i stotine megawatta energije za proizvodnj­u nečega što se realno ne koristi izvan financijsk­ih špekulacij­a. To ne može biti dobro”, tvrdi McCarthy.

Financijsk­e su špekulacij­e “crvena krpa” za Islanđane s obzirom na financijsk­i slom zemlje 2008. godine. Politička kriza nastala zbog sloma dovela je do uspona Piratske stranke koja drži 10 posto mjesta u parlamentu. No, Helmut Rauth, direktor njemačke tvrtke Genesis Mining koja se na Island preselila 2014. ističe kako rad računala uvijek zahtijeva energiju. “Koliko je enegije potrebno za obradu kartičnih transakcij­a i pretraživa­nje interneta?. Kriptovalu­te imaju jednak globalni utjecaj”, smatra Rauth.

 ?? FOTOLIA ?? Rudarenje kriptovalu­ta ove će godine udvostruči­ti potrošnju energije na 100 megawatta
FOTOLIA Rudarenje kriptovalu­ta ove će godine udvostruči­ti potrošnju energije na 100 megawatta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia