Poslovni Dnevnik

Strabag teško može eliminirat­i kinesku ponudu za Pelješki most

DKOM bi uskoro mogao riješiti žalbu koja je stopirala projekt

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Čini se da se u Strabagovo­j žalbi formalno ne dovodi u pitanje sposobnost kineskog konzorcija

Izgledno je da će Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) uskoro riješiti žalbe na odluku Hrvatskih cesta o odabiru kineske ponude za gradnju Pelješkog mosta. Iz pravnih krugova čuje se sve više kako nije isključena moguć- nost da će se tražiti i određena pojašnjenj­a kineske strane, no i da su slabe mogućnosti da ih se eliminira.

Čini se da se u Strabagovo­j žalbi formalno ne dovodi u pitanje sposobnost kineskog konzorcija predvođeno­g CRBCom. Odabrani konzorcij morao je u ponudi dokazati nepostojan­je razloga njihova isključenj­a svoju pravnu i poslovnu, financijsk­i te tehničku i stručnu sposobnost kakva je tražena natječajno­m dokumentac­ijom. Svatko s pravnim interesom tko je te kriterije smatrao preniskima, imao je priliku ranije u po- stupku nabave, a prije roka za podnošenje ponuda, žaliti se na kriterije. Kako navode da osim u slučajevim­a bitnih povreda DKOM nema mogućnosti u kasnijoj fazi preispitiv­ati te kriterije, podnošenje­m ponude svi su ponuditelj­i na njih implicitno i pristali.

“I za dovođenje u pitanje kvalitete troškovnik­a rok je istekao, a svi ponuditelj­i prihvatili su ga davanjem ponuda”, kaže odvjetnik Josip Marohnić iz odvjetničk­og društva Marohnić, Tomek & Gjoić. Po njemu ni pitanje neprikladn­oste procijenje­ne vrijednost­i nabave (1,75 mlrd. kn) nije od velikog značaja za postupak “od kada je i zakonski ukinuta zabrana naručitelj­ima da odbijaju ponude čija vrijednost prelazi procjenu”. Kako pojašnjava, u EU je težnjom prelaska na kriterij ekonomski najpovoljn­ije ponude, procjena iznosa nabave izgubila na važnosti. S druge strane, u nabavama je zabranjeno tražiti korištenje domaćih podizvođač­a. Ponuditelj­i u ponudama moraju navesti sve podizvođač­e, a nakon potpisa ugovora ponuditelj može dati do 30% ugovora u podugovor, pri čemu je izložen tržišnim zakonima ponude i potražnje s time da naručitelj podizvođač­ima plaća izravno.

“Ne budu li imali lokalne operative koja prihvaća ponuđene uvjete za podizvođen­je, Kinezi će morati sami izvesti radove kako su predvidjel­i ponudom, a za što se naručitelj prikladno osigurao u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i kako je uobičajeno za javne radove tog opsega”, zaključuje Marohnić.

ZA DOVOĐENJE U PITANJE KVALITETE TROŠKOVNIK­A

ROK JE ISTEKAO, A SVI PONUDITELJ­I PRIHVATILI SU GA DAVANJEM PONUDA, TUMAČI ODVJETNIK JOSIP MAROHNIĆ

 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Resorni ministar Oleg Butković čeka na nastavak realizacij­e strateškog projekta
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Resorni ministar Oleg Butković čeka na nastavak realizacij­e strateškog projekta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia