Poslovni Dnevnik

Ustavni sud obranio zaštitare, nije bilo kartela

Poništena rješenja AZTN-a i Visokog upravnog suda

- MARINA ŠUNJERGA/VL marina.sunjerga@vecernji.net

Ustavni sud poništio je odluku antimonopo­lske agencije o kaznama za zabranjeni sporazum te vratio predmet u AZTN

Ustavni sud stao je na stranu kompanije Sokol Marić te odlučio da ta ona, kao ni još šest tvrtki iz zaštitarsk­og sektora nisu sklopili zabranjeni sporazum. Podsjetimo, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je zaštitare zbog navodnog dogovaranj­a cijena rada na tržištu i to kaznama u ukupnom iznosu od 5,32 milijuna kuna od kojih je 1,33 milijuna kuna kazne razrezano Sokol Mariću.

Sudsko obrazložen­je

Sada je Ustavni sud poništio i rješenje antimonopo­lske agencije o kaznama i presudu Visokog upravnog suda te vratio predmet na početak ponovno u AZTN. U svom obrazložen­ju Ustavni sud navodi da Agencija nije navela pravno relevantne razloge za svoj zaključak da je postignut kartelni dogovor, nego je koristeći medijske članke i rabeći pojmove “nedvojbeno” i “nesporno” pokušala izjednačit­i dva potpuno različita pojma “minimalnog troška rada zaštitara” i “minimalne cijene zaštitarsk­ih usluga”, kako bi obrazložil­a i utemeljila svoju odluku.

Vodeći 'igrač'

Slijedom analize ukupnog postupka Ustavni sud u svo- joj odluci utvrđuje da je navedeni pristup Agencije i Visokog upravnog suda arbitriran, te da je slijedom istoga podnositel­ju tužbe povrijeđe- no pravo na pravično suđenje. “O pristranos­t same agencije, kao i medijskom forsiranju određenih teza u ovom slučaju svjedoči i nekoliko izjava predsjedni­ka vijeća gospodina Mladena Cerovaca koji je u svojim javnim istupima prejudicir­ao odluke agencije i prije nego su iste i formalno donesene, a poradi čega će društvo podnijeti kaznenu prijavu za pričinjenu štetu u poslovanju društva Sokol Marić”, stoji u priopćenju pristiglom iz zaštitarsk­e tvrtke. Inače, tržište zaštitarsk­ih usluga po- sljednjih je godina u padu, ali ostvaruje oko 1,2 milijarde kuna prihoda. Četvrtinu tog iznosa ostvaruje Sokol Marić.

PODNIJET ĆEMO KAZNENU PRIJAVU ZA PRIČINJENU ŠTETU U POSLOVANJU DRUŠTVA SOKOL MARIĆ, PORUČUJU IZ ZAŠTITARSK­E TVRTKE NAKON OBJAVLJENE PRESUDE

 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Zlatko Marić, vlasnik zaštitarsk­e tvrtke Sokol Marić
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Zlatko Marić, vlasnik zaštitarsk­e tvrtke Sokol Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia