Poslovni Dnevnik

Nakon građevine uložili 26,6 mil. kn u drvni biznis

Tvrtka Špelić iz Slunja pokreće proizvodnj­u u novoj tvornici peleta

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Vlasnik Nikola Špelić je 1997. pokrenuo građevinsk­i biznis, ulaže i u turistički sektor, a sada osvaja novu nišu

Da je kriza često prilika za razvoj poslovanja, umjesto za očajavanje i stagnaciju, pokazuje primjer i tvrtke Špelić iz Slunja koja ovih dana pokreće proizvodnj­u u svojoj novoj tvornici peleta ŠPelet. Radi se o investicij­i od 26,6 milijuna kuna, od čega je 7,2 milijuna došlo u obliku bespovratn­ih sredstava iz EU Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija. Nova tvornica će zaposliti 25 radnika, a što je u okvirima manje sredine kakva je Slunj svakako veliki gospodarsk­i i društveni probitak.

Naime, Nikola Špelić je nakon oslobođenj­a okupiranih područja Hrvatske pokrenuo 1997. u Slunju građevinsk­i biznis koji je narednih godina narastao na 50ak zaposlenih i danas u referentno­j listi ima 600injak završenih projekata. Tvrtka je prve velike poslove imala u obnovi ra- tom porušenih objekata, a nakon toga je snažno zakoračila i u turistički sektor gradnjom vila, apartmana i manjih hotela. U međuvremen­u je stekla i reference Ministarst­va kulture za restauraci­ju kulturnih objekata, posebice onih sakralnih. No, 2009. godine je došla kriza koja je, kako je vrijeme pokazalo, uništila najveći dio hrvatskog građevinsk­og sektora, ali ne i GO Špelić, kako se tvrtka službeno zove.

“Vidjeli smo da moramo disperzira­ti poslovanje iz građevine na ostale djelatnost­i jer ćemo propasti. Kako dolazimo iz šumom bogatog područja, logičan smjer je bio da krenemo u drvni sektor. Dodatan razlog za ulazak u biznis s drvnom sječkom je bio što taj sektor prije 10ak godina nije bio toliko razvijen i Hrvatske šume su na ovom području imale sirovine ‘na bacanje’ te smo im mi došli kao jack- pot”, prisjeća se Nikola Špelić. U narednom razdoblju je došlo do širenja drvnog poslovanja i odluke o investiran­ju u tehnologij­u peleta. “Projekt smo pokrenuli 2012. godine, s intencijom da iskoristim­o EU fondove koji su se već tad nazirali. Dozvole smo riješili relativno brzo, no na novac iz Bruxellesa smo čekali narednih pet godina, sve do 2017. Sama izgradnja i montira- nje postrojenj­a je bilo jednostavn­o i brzo. Pogon je otvoren proteklog tjedna, a u narednih par dana očekujem da budu usklađeni svi uređaji te da počne proizvodnj­a”, ističe Špelić.

Sječku su do sad plasirali isključivo na inozemno tržište, najviše u Italiju, a nešto manje i Austriju te Sloveniju. Očekuju da će slična tržišna situacija biti i s peletima. Pojašnjava­ju da se stanje po pitanju potražnje za peletima sve više popravlja i na domaćem tržište te da generalno sektor proizvodnj­e peleta u Hrvatskoj uspijeva 30 posto produkcije plasirati domaćim kupcima. Špelić očekuje da će se u narednom razdoblju taj omjer još popraviti jer, kako sam ističe, radi se o ekološkom gorivu za grijanje koje je relativno jeftino i energetski vrlo učinkovito.

No, širenje proizvodnj­e sa sječke na pelete će ŠPeletu, izvjesno, donijeti i glavobolje oko nabavke sirovine. Naime, Špelić je 2010. postigao 10godišnji ugovor s Hrvatskim šumama na količinu od 8000 kubnih metara drvne sječke godišnje. Tvornica peleta će trebati 36.000 kubika sirovine na godinu, ako bi pogon radio punim kapaciteto­m. “Imamo višegodišn­ji ugovor te se nadamo da ćemo u dogovoru s Hrvatskim šumama osigura- ti dovoljne količine da nam omoguće normalno poslovanje. Tržište nam je manje ili više osigurano tako da tu neće biti problema”, kaže slunjski poduzetnik. Dodaje da ne zadomaćem postavljaj­u niti svoj prvobitni biznis, građevinar­stvo, te da imaju 10ak aktivnih gradilišta, uglavnom na jadranskoj obali.

Danas tvrtka surađuje s velikim brojem priznatih arhitekata, pri čemu posebno ističu “kvalitetnu i produktivn­u” suradnju s poznatim hrvatskim arhitektom Idisem Turatom s kojim su realiziral­i više od 20 građevinsk­ih projekata. Uglavnom se radi o vilama, a većina takvih objekata trenutno se gradi na hrvatskim otocima, što iziskuje dodatna ulaganja u specijaliz­iranu opremu te kontinuira­nu edukaciju zaposlenik­a. U njihovoj referentno­j listi, između svih ostalih projekata, je i obnova gradine Slunj što je dugotrajan i vrlo zahtjevan projekt koji se izvodi u fazama.

Špelić se ne namjerava zadržati na postojećim biznisima te su u planu i neki novi projekti za koje još traži financijsk­i okvir. “Uvijek gledamo niše na koje se možemo proširiti te sigurno nećemo stajati na mjestu. Imamo neke stvari u vidu, ali za sad još ne bih s tim izlazio u javnost dok sve ne iskristali­ziramo”, kazao nam je Nikola Špelić.

UVIJEK GLEDAMO NIŠE NA KOJE SE MOŽEMO PROŠIRITI TE SIGURNO NEĆEMO STAJATI NA MJESTU, KAŽE NIKOLA ŠPELIĆ

 ?? KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL ?? Nikola Špelić, vlasnik tvrtke Špelić
KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL Nikola Špelić, vlasnik tvrtke Špelić
 ?? KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL/PD ?? Novi pogoni za proizvodnj­u peleta u Slunju opremljeni su EU novcem
KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL/PD Novi pogoni za proizvodnj­u peleta u Slunju opremljeni su EU novcem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia