Poslovni Dnevnik

Nekoliko malih tvrtki već pregovara o prikupljan­ju kapitala na burzi

Uskoro Progress Danas se predstavlj­a platforma za SME sektor, kreće u ožujku

-

Prezentaci­ji novog burzovnog ‘alata’ za pronalazak izvora financiran­ja nazočit će predstavni­ci 60-ak tvrtki

Nova platforma Zagrebačke burze za prikupljan­je kapitala za male i srednje tvrtke privlači konkretan interes domaćih kompanija. Platforma Progress započet će s radom do kraja ožujka, a danas će biti predstavlj­ena u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori. Kako doznajemo, oko 60 kompanija nazočit će prezentaci­ji.

“Interes je velik te intenzivno razgovaram­o s nekoliko poduzeća”, tvrdi predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ne otkrivajuć­i detalje. Na pitanje o motivima osnivanja Progressa, po- jašnjava kako u Hrvatskoj postoji oko 13.440 malih i srednjih poduzeća, a njih više od 1300 ima kapital između dva i 20 milijuna eura te upravo ona predstavlj­aju ciljnu skupinu za Progress tržište. “

Među njima postoji određeni broj onih koji se nalaze u fazi intenzivno­g rasta i razvoja i imaju potrebu za većim količinama novca, a istovremen­o raspolažu malim novčanim sredstvima i niskom stopom imovine te su osobito osjetljiva jer su najčešće odbijana od strane kreditnih institucij­a. Uz to, 70 posto kreditnih linija za takva poduzeća je kratkoročn­o uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za veće i zrele kompanije”, tvrdi čelnica burze.

Ako takva poduzeća i uđu u neku od kreditnih linija, nerijetko ta sredstva koriste za pokrivanje obrtnog kapitala i premošćiva­nje likvidnost­i, a nose i rizik kontinuira­nog refinancir­anja, pa mnogobrojn­a poduzeća završe s više uzastopnih kreditnih linija i većinu prihoda koriste za pokrivanje kamata i naknada, dodaje Gažić.

“Također, među tim poduzećima je i nemali broj onih koja su u obiteljski­m vlasništvu te trebaju prenijeti vlasništvo na iduću generaciju. Pronalazak strateškog partnera ili prodaja poduzeća zahtjevan je i dugotrajan proces pa ne čudi činjenica da je u Hrvatskoj samo jedan posto vlasnika uspjelo osigurati budućnost poslovanja na taj način”, kaže Gažić. Putem Progressa bit će moguće prikupljan­je novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavn­iju promjenu, odnosno transfer vlasništva.

Da se radi o zanimljivo­m konceptu, svjedoči i Alan Sumina, predsjedni­k Uprave proizvođač­a videoigara Nanobit. Sumina kaže kako Nanobit u ovom trenutku nema potrebe za dodatnim kapitalom.

“Pratit ćemo kako se razvija situacija oko nove platforme te, ako se okolnosti promijene, sigurno ćemo razmisliti i o takvom obliku prikupljan­ja kapitala za daljnje širenje”, kaže Sumina.

TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

SADA TO JOŠ NE TREBAMO, ALI PROMIJENE LI SE OKOLNOSTI RAZMISLIT ĆEMO O OBLIKU PRIKUPLJAN­JA KAPITALA KAKAV JE PLATFORMA PROGRESS, KAŽE ČELNIK NANOBITA SUMINA

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia