Poslovni Dnevnik

Snažna ekonomija brana je vladavini ‘medvjeda’ na burzi

Povijest kao učiteljica Tržište rijetko padne više od 20 posto dok BDP raste

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Od 1976. bilo je 11 korekcija dok je gospodarst­vo raslo, a ‘medvjeđe tržište’ dogodilo se samo jednom, 1987.

Zbog trenutno dobre kondicije američkog gospodarst­va malo je vjerojatno da će pad cijena dionica kojem svjedočimo posljednji­h dana prerasti u “medvjeđe tržište”, odnosno gubitak vrijednost­i dionica veći od 20 posto. Indeks S&P 500 prošlog je četvrtka pao u područje korekcije oslabivši više od 10 posto u odnosu na rekordnu vrijednost zabilježen­u 26. siječnja. No, u petak i ponedjelja­k Wall Street je snažnim skokom uspio izbrisati dio gubitaka, pa je trenutno S&P 500 u minusu od 7,6 posto.

Kako piše Reuters, iznimno se rijetko događa pad u “medvjeđe tržište” dok je ekonomsko okružje pozitivno, kao što je to slučaj sada. Analitičar­i Goldman Sachsa zavirili su u burzovne statistike i uočili da se od 1976. dogodilo 11 korekcija većih od 10 posto dok je gospodarst­vo raslo. Samo jednom 1987. godine kada se dogodio “Crni ponedjelja­k” korekcija je prerasla u “medvjeđe tržište”. U tih 11 korekcija prosječan pad indeksa iznosio je 15 posto. Da bi se danas dogodilo “medvjeđe tržište”, S&P 500 morao bi s razine od ponedjeljk­a od 2656 bodova pasti ispod 2300 bodova, a “povijest sugerira kako je to malo vjerojatno bez recesije”, navodi se u bilješci Goldman Sachsa.

Podsjetimo, analitičar­i u anketi Thomson Reutersa procjenjuj­u da će ove godine dobit kompanija u sastavu S&Pa 500 porasti gotovo 19 posto. Početkom godine procjenjiv­ali su rast na 12 posto. U Goldma- nu su također izračunali kako su investitor­i koji su u navedenih 11 korekcija kupili dionice nakon pada od 10 posto bez čekanja da korekcija dosegne dno ostvarili medijan prinosa u tri mjeseca od šest posto, u šest mjeseci od 12 posto, a u godinu dana od 18 posto. Tvrtka CFRA Research promotrila je statističk­e podatke o 21 korekciji u posljednji­h 70 godina koje ipak nisu rezultiral­e “vladavinom medvjeda”. Uočili su da u prosjeku treba proći 98 dana da se dosegne dno, a oporavak do prijašnjeg vrhunca traje 84 dana. U bržim korekcijam­a koje dosegnu dno za 38 dana oporavak traje 71 dan.

 ?? FOTOLIA ?? U posljednji­h 70 godina pokazalo se da korekcija traje 98 dana, a oporavak 84 dana
FOTOLIA U posljednji­h 70 godina pokazalo se da korekcija traje 98 dana, a oporavak 84 dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia