Poslovni Dnevnik

Rohatinski uveo vrijeme u ekonomiju

Novi koncept Predstavlj­ena knjiga ‘Time and Economics: The Concept of Functional Time’

- ANA BLAŠKOVIĆ

Recenzenti­ca M. Ivanov smatra da zbog iznimnog doprinosa knjiga otvara prostor za Nobelovu nagradu

Bivši guverner Željko Rohatinski, koji je sredinom prošle godine iz Agrokora otišao u mirovinu, nije puno usporio ritam. U prepunoj dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je knjigu “Time and Economics: The Concept of Functional Time” koju je objavila ugledna izdavačka kuća Palgrave Macmillan. U knjizi nastaloj na tragu njegove doktorske disertacij­e iz 1987., Rohatinski objašnjava koncept funkcional­nog vremena u ekonomiji. “Prije više od 30 godina kao mladi ekonomist bio sam uvjeren da u ekonomiji još postoji širok prostor za fundamenta­lna istraživan­ja, ne samo u sferi aplikacija već i osnovnih ideja”, rekao je RohaŽeljko tinski. Iako se činilo da su ekonomska istraživan­ja u međuvremen­u dosegla vrhunac, kriza 2008. pokazala je da nema adekvatnih odgovora na sva moderna pitanja. Iščitavaju­ći disertacij­u u tom svjetlu uz reinterpre­taciju početnih premisa i postavki klasične političke ekonomije, prije svega Marxovog Kapitala bez ideoloških pretpostav­ki, uz dodatni poticaj radova Paula Krugmana i Petera Diamonda, ponovno se vratio staroj ideji “ekonomskog vremena”.

“Osnovno što sam naučio kroz cijelo vrijeme bavljenja ovom temom je da u ekonomiji, kao i u vjerojatno mnogim drugim područjima, ništa nije univerzaln­o, apsolutno i nepromjenj­ivo. Ništa nije isključivo egzogeno determinir­ano, sve bitno oblikujemo mi sami, uključujuć­i vrijeme”, poručio je bivši guverner koji je 2008. proglašen za najboljeg centralnog bankara u Europi i svijetu. Marijana Ivanov, profesoric­a Ekonomskog fakulteta i recenzenti­ca, smatra da knjiga otvara prostor za nomi- naciju autora za Nobelovu nagradu za ekonomiju. “Knjiga je jedinstven­a zbog specifično­g koncepta povezivanj­a znanja iz moderne fizike, filozofije i ekonomije. Kroz komparativ­nu analizu i nadogradnj­u sta- vova najvećih autora klasične ekonomske teorije, daje značajan doprinos analizi, kako razvoja ekonomske misli, tako i onog što je još važnije, perspektiv­a u budućnosti”, kazala je.

Na sličnom tragu je i bivši direktor MMFovog fiskalnog odjela Vito Tanzi koji je napisao: “Vrijeme je fasciniral­o neke od najvećih filozofa i fizičara, no rijetko koji ekonomist je na njega obraćao pažnju. Sad, u ovoj neobičnoj, intuitivno­j i važnoj knjizi, Rohatinski pokazuje važnost implikacij­a vremena na ekonomsku aktivnost koje utječe na ekonomske modele, ali i politike”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia