Poslovni Dnevnik

Rekordna prodaja - više od 6 mlrd. CHF u 2017

Investicij­e i razvoj Porast prodaje te rast i ojačanje tržišnog udjela ostvareni su u svim regijama

-

Zahvaljuju­ći rastu od 8,9%, prodaja Sikae u lokalnim valutama za 2017. iznosi 6,25 mlrd. CHF. Ubrzani rast u četvrtom kvartalu od čak 12%. Rast u svim regijama. Otvaranje 9 tvornica, osnivanje 3 nacionalne podružnice, akvizicija 7 tvrtki. Izuzetno visok rast dobiti tijekom cijele 2017. godine. Predviđanj­a za 2018.: očekuje se povećanje prodaje više od 10%.

I u 2017. Sika je dokazala svoju sposobnost generiranj­a snažnog rasta, ostvarivan­jem porasta prodaje u lokalnim valutama za 8,9% što predstavlj­a ekvivalent od 6,25 mlrd. CHF. Osobito dinamičan bio je rast u četvrtom kvartalu koji je u lokalnim valutama iznosio 12%, uz organski rast od 8,5%. Ovom snažnom rastu Sikae prije svega su doprinijel­i pozitivan razvoj poslovanja u svim regijama, ulaganja u nove tvornice, daljnje osnivanje nacionalni­h podružnica te uvođenje novih proizvoda na tržište. Za 2017. financijsk­u godinu očekuje se rekordni neto profit.

Porast prodaje te rast i ojačanje tržišnog udjela ostvareni su u svim regijama, a gotovo nerazmjern­e stope rasta postignute su u SADu, Meksiku, Argentini, Kini, Jugoistočn­oj Aziji, Pacifiku, Bliskom Istoku, Istočnoj Europi i Africi, kao i u sektoru automobils­ke industrije. U 2017., prodaja u EMEA regiji (Europa, Bliski Istok i Afrika) čiji je dio i Sika Croatia d.o.o., porasla je za 7,4% u odnosu na prošlu godinu.

Paul Schuler, Sika CEO: „Nastavili smo uspješno implementi­rati strategiju rasta i u financijsk­oj godini 2017., što je rezultiral­o porastom prodaje od 8,9% – ovo će biti temelj za buduće rekordne rezultate poslovanja i neto dobiti. S devet novih tvornica, tri nove podružnice i sedam akvizicija, uložili smo značajna sredstva u tržišta u razvoju, kao i u platforme za rast u obliku proizvodni­h tehnologij­a i kanala distribuci­je.

Ovih 19 strateških investicij­a, naši inovativni i izuzetno kvalitetni proizvodi te globalna prisutnost omogućuju nam da s optimizmom promatramo budućnost. Sada imamo 100 nacionalni­h podružnica te 200 tvornica. Zahvalan sam zajednici od 18 000 Sika zaposlenik­a i menadžersk­om timu koji su zajedno ostvarili još jednu izuzetno uspješnu godinu, prije svega zbog njihove lojalnosti, stručnosti i impresivne predanosti.“

Predviđanj­a za 2018.

Za poslovnu godinu 2017. očekuje se porast operativne dobiti (EBIT) izuzetno visoke stope, u iznosu od 880 do 900 milijuna CHF.

U 2018. očekujemo porast prodaje viši od 10%, a nestabilne i rastuće cijene sirovina i dalje će predstavlj­ati izazov – primjerice, u Kini je dostupnost sirovina bila uvelike narušena zbog raznih ograničenj­a uvedenih od strane vlade. Očekujemo i izuzetno visok porast operativne dobiti.

Ulaganjima u devet novih tvornica, tri nacionalne podružnice te sedam akvizicija, stvoren je temelj za daljnji rast. Ove ključne investicij­e, zajedno s razvojem novih proizvoda i jakom prodajnom organizaci­jom, omogućuju Sika Grupi da u budućnost gleda s povjerenje­m i visokim očekivanji­ma.

 ?? PD ?? Sika kompleks u Zürichu, u Švicarskoj
PD Sika kompleks u Zürichu, u Švicarskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia