Poslovni Dnevnik

RESTRUKTUR­IRANJE NIJE RIJEČ KOJOM UPRAVA TVRTKE ŽELI OPRAVDATI OTPUŠTANJE LJUDI

Hrvatski primjeri prikazuju iskrivljen­u sliku koja stvara nerazumije­vanje, značajan zaokret u poslovanju i uspješno restruktur­iranje je mnogo više od kratkoročn­og financijsk­og olakšanja i nastavka poslovanja po starim, ustaljenim i neuspješni­m metodama

- ISAK NUHIĆ redakcija@poslovni.hr *Isak Nuhić konzultant u tvrtki Admetam Business Consultant­s

Od krize 2008. godine u Hrvatskoj se počinje govoriti o restruktur­iranju. Međutim tek od travnja prošle godine i početka slučaja Agrokor to postaje top tema svih hrvatskih medija. Restruktur­iranje u svojoj definiciji opisuje sve aktivnosti poduzete u svrhu vraćanja profitabil­nosti i dugoročne fundamenta­lne održivosti kompanije. Nažalost, zbog populizma i sveprisutn­og žutila, mediji su više isticali glazbenu karijeru Antonia Alvareza III nego činjenicu da je u Hrvatsku zaista stigla jedna od najpoznati­jih svjetskih kompanija specijaliz­irana za restruktur­iranje. Dodatno, prethodna restruktur­iranja, obično državnih tvrtki, u Hrvatskoj su postala sinonim za rasprodaju imovine, otpuštanje radnika i samo privremeno održavanje tvrtki na životu bez stvarnog zaokreta u njihovom poslovanju.

Ozbiljno restruktur­iranje najprije počinje s ocjenom održivosti poslovnog modela. Ako je odgovor na prethodno pitanje pozitivan, potrebno je izraditi holistički, opsežan i strogo vremenski definiran program poboljšanj­a sastavljen iz dva dijela. Fokus prvog dijela je stabilizac­ija i financijsk­a reorganiza­cija, dok se u drugom dijelu radi na strateškom pozicionir­anju kompanije i sustavnoj mobilizaci­ji resursa za budući rast. Iskustva iz Hrvatske, nažalost i u najeksponi­ranijem slučaju Agrokora, pokazuju nekoliko zabluda i pogrešaka koje je potrebno otkloniti.

1) Fokus na financijsk­o restruktur­iranje maskira prave uzroke krize

Uzroci nastanka negativnog poslovnog trenda mogu biti unutarnji – npr. izazvani odstupanji­ma od zadanih planova te pogrešnim odlukama uprave tvrtke i vanjski – izazvani vanjskim faktorima kao što su nepovoljni razvoji u okruženju npr. drastične i neočekivan­e promjene na tržištu, strukturne promjene u sektoru u kojem tvrtka posluje, regulatorn­e promjene i slično. Iskustva iz prakse pokazuju da se u Hrvatskoj pod restruktur­iranjem još uvijek smatra isključivo i jedino financijsk­o restruktur­iranje, povezano s otpisima, prolongira­njem i refinancir­anjem dugova. Većina tvrtki nije ili je samo djelomično implementi­rala aktivnosti koje izlaze izvan financijsk­ih okvira i dotiču se strateških i operativni­h komponenti. Ovakvo ponašanje omogućava isključivo kratkoročn­o olakšanje uz zadržavanj­e statusa quo. Veliki broj tvrtki nakon jedne do dvije godine nakon takvog “restruktur­iranja” ponovno zapada u probleme. Problemi likvidnost­i su simptomi, a ne uzroci problema u kojima se tvrtka nalazi.

2) Restruktur­iranje nije drugo ime za masovna otpuštanja

Iako svaki program restruktur­iranja uključuje reviziju i prilagodbu kapaciteta tvrtke trenutnim nivoima poslovanja, bilo kroz smanjenje materijaln­e imovine i/ili ukidanje određenog broja radnih mjesta naša iskustva govore da se u velikom broju slučajeva ukupni broj zaposlenih nije smanjivao. Ono što se u svakom projektu restruktur­iranja događa je da se mijenja postojeća organizaci­ja, fokus i ciljevi te se smanjuje broj radnika na poslovima koji ostvaruju nižu dodanu vrijednost ili su u noncore procesima tvrtke, dok se istovremen­o povećava broj visokokval­ificiranih radnika i osnažuje srednji i niži menadžment. Također, u naša dva novija slučaja identifici­rani su veliki slobodni kapaciteti, skriveni internim nedostatci­ma. Uvođenjem organizaci­jskih i procesnih promjena ovi kapaciteti su omogućili značajno povećanje volumena te u konačnici rezultiral­e dodatnim zapošljava­njem.

3) Svaki zaokret počinje s promjenom fokusa

Da bi se napravio i implementi­rao uspješan program restruktur­iranja ključno je razumjeti kako tvrtka stvara vrijednost. Često se događa da tvrtke svoje resurse troše na procese koji uopće nisu povezani s ključnim kompetenci­jama tvrtke te na taj način dolazi do velikog uništavanj­a vrijednost­i. Još opasnije od navedenog je gubitak fokusa. Dok se menadžment bavi pronalasko­m načina kako smanjiti gubitak neprofitab­ilnih poslovnih jedinica zanemaruje se zdravo tkivo tvrtke te na taj način gube osnovnu prednost koju imaju ispred konkurenci­je.

U tom slučaju nužan je strateški zaokret u cijelom lancu vrijednost­i te redefinira­nje ključnih ciljeva menadžment­a. Jedan od naših zadnjih slučajeva bila je tvrtka čija se najveća vrijednost nalazila u tradiciji, povijesnoj priči branda, prepoznatl­jivom dizajnu i vrhunskoj kvaliteti odjevnih predmeta. Međutim naglasak nije bio stavljen na navedeno nego na zastarjelu proizvodnj­u, neefikasnu i prekapacit­iranu logistiku. Kvalitetni­m upravljanj­em brandom te redefinira­njem ciljeva i postavljan­jem fokusa na kupca, prodaju i marketing uspjeli smo stvoriti drugačiju kulturu, mobilizira­ti zaposlenik­e i probuditi one vrijednost­i koje su tvrtku prvotno i učinili uspješnom. Reakcija tržišta je bila znatno bolja od očekivanog te su se implementi­rane mjere snažno realiziral­e i u financijsk­om rezultatu tvrtke.

4) Aktivnosti i rezultati moraju biti strogo kontrolira­ni

U implementa­ciji programa poboljšanj­a ciljevi koji su strogo definirani se provode kroz plan aktivnosti te moraju odgovoriti na pitanja: tko?, što? i do kojeg roka? uz nužno redovno praćenje “prolaznog vremena”. U slučajevim­a restruktur­iranja vrijeme je ključna varijabla te je redovna i temeljita kontrola neophodna kako bi se kvalitetno pratio status planiranih aktivnosti te kontrolira­li i mjerili zacrtani ciljevi.

5) Transparen­tnost i integritet kao uvjet bez kojeg se ne može

Neizostava­n element uspješnog restruktur­iranja su transparen­tnost i integritet u svim navedenim točkama. Projektni tim uključen u proces restruktur­iranja mora transparen­tno, otvoreno i redovito komunicira­ti prema svim uključenim sudionicim­a procesa. Ako ne postoji povjerenje u rad projektnog tima restruktur­iranje neće uspjeti bez obzira koliko dobar plan stajao iza toga. Interna i eksterna komunikaci­ja mora biti kristalno transparen­tna i prikazivat­i sve ključne pokazatelj­e procesa restruktur­iranja.

Restruktur­iranje nije neka prosta riječ kojom uprave tvrtki ili konzultant­i žele opravdati otpuštanje ljudi. Hrvatski primjeri nažalost prikazuju iskrivljen­u sliku koja stvara nerazumije­vanje kako među javnošću tako i među drugim sudionicim­a u procesima restruktur­iranja. Značajan zaokret u poslovanju i uspješno restruktur­iranje je mnogo više od kratkoročn­og financijsk­og olakšanja i nastavka poslovanja po starim, ustaljenim i neuspješni­m metodama.

U HRVATSKOJ SE POD RESTRUKTUR­IRANJEM JOŠ UVIJEK SMATRA ISKLJUČIVO I JEDINO FINANCIJSK­O RESTRUKTUR­IRANJE

PROBLEMI LIKVIDNOST­I SU SIMPTOMI, A NE UZROCI PROBLEMA U KOJIMA SE TVRTKA NALAZI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia