Poslovni Dnevnik

Ruski hoteli cijene povećali 50 puta

Gospodarst­vo raste za 0,2 posto

-

Središnja banka očekuje pozitivan ekonomski utjecaj Svjetskog prvenstva, ali i povećanje inflacije

Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava blago će poduprijet­i gospodarsk­e aktivnosti, ali će ujedno na kratki rok potaknuti i inflaciju, procijenil­a je ruska središnja banka.

Predsjedni­k Vladimir Putin želi iskoristit­i svjetsko nogometno prvenstvo kako bi Rusiju prikazao kao globalnu supersilu i pojačanim priljevom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima gospodarsk­e aktivnosti stagniraju. U izjavama dostavljen­ima Reutersu ruska središnja banka navodi da je potrošnja na pripreme za nogometni turnir već pomogla gospodarst­vu koje je prošle godine ponovo zabilježil­o rast aktivnosti nakon dvogodišnj­eg razdoblja pada.

“Što se tiče drugog i trećeg tromjesečj­a 2018. godine, kratkoročn­i pozitivni utjecaj na rusko gospodarst­vo bit će povećanje broja radnih mjesta i jačanje potražnje za potrošački­m proizvodim­a i uslugama”, procjenjuj­u u središnjoj banci. Analitičar­i u Gajdarovom institutu objavili su u siječnju da bi svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja održati u 11 ruskih gradova, moglo povećati rast ruskog BDPa u drugom i trećem tromjesečj­u za do 0,2 posto na godišnjoj razini. Iz središnje banke upozoravaj­u pritom da bi turnir mogao rezultirat­i i rastom potrošački­h cijena.

“Moguće je malo, kratkoročn­o povećanje cijena pojedine robe i usluga (hrane, zabave, hotelskog smještaja), što će nekolicini kompanija donijeti dobit”, poručili su regulatori. Ruske vlasti već su objavile imena hotela za koje su utvrdile da su podigli cijene uoči nogomentno­g prvenstva. U nekima su cijene noćenja uvećane i za 51 puta. U središnjoj banci ipak procjenjuj­u da će inflacija ove godine biti ispod ciljanih četiri posto, dodajući da bi u drugom tromjesečj­u mogla pasti i na rekordno niskih oko dva posto.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Vladimir Putin želi prvenstvom oživjeti dijelove zemlje koji ekonomski stagniraju
REUTERS Predsjedni­k Vladimir Putin želi prvenstvom oživjeti dijelove zemlje koji ekonomski stagniraju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia