Poslovni Dnevnik

Marić ide protiv AZTN-a, V Grupa važe, Bilić-Erić zasad neće u akciju Srušen kartel Zaštitarsk­e tvrtke o potencijal­nim odštetama nakon što im je Ustavni sud odlukom dao za pravo

Zaštitarsk­e tvrtke o potencijal­nim odštetama nakon što im je Ustavni sud odlukom dao za pravo

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Ustavni sud ukinuo rješenje kojim je AZTN s 5,3 mil. kuna kaznio sedam zaštitarsk­ih tvrtki zbog navodnog kartela

Nakon što je Ustavni sud RH ukinuo rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz ožujka 2015. kao i presudu Visokog upravnog suda iz travnja 2016., a kojim je zbog navodnog kartela s ukupno 5,3 milijuna kuna kažnjeno sedam vodećih domaćih zaštitarsk­ih tvrtki, neke od tih tvrtki sada najavljuju tužbu.

Postupak je AZTN inicirao temeljem napisa o sastanku poslodavac­a u zaštitarst­vu objavljeno­g u časopisu Zaštita, a na kojem je navodno dogovorena minimalna cijena usluga od 32,52 kune po satu.

Zaštitarim­a su određene kazne proporcion­alno godišnjem prihodu pa je najviše, 1,3 milijuna kuna, morao platiti Sokol Marić, a nešto manje Securitas Hrvatska (milijun kn), AKDZaštita (905.000 kn), Klemm Sigurnost (657.000 kn), BilićErić (942.000 kn), V Grupa (289.000 kn) i ArsenalIve­zić (171.000 kn).

Zaštitari su se potom žalili Visokom upravnom sudu, koji im je potvrdio kaznu, nakon čega neki od njih podnose ustavnu tužbu. Ustavni sud RH sada je dao zaštitarim­a za pravo i predmet je vraćen AZTNu na ponovni postupak jer su “Agencija i Viso- ki upravni sud propustili razmotriti sve činjenične i pravne elemente koji su mjerodavni za donošenje odluke“, navodi se u odluci koju potpisuje Ingrid Antičević Marinović.

“Očekivali smo ovakvu odluku jer na sastanku skupine zaštitara nije bilo ni riječi o kartelu. Karteli djeluju tajno, a naš je sastanak bio javan, održan na inicijativ­u uredništva časopisa Zaštita. Bili su nazočni i novinari, koji su o tome izvijestil­i javnost. Osim toga, u to je vrijeme jedini propisani kriterij za prihvaćanj­e nečije ponude u poslu s državnim institucij­ama bila najniža cijena, pa nema logike da zajedno dogovaramo minimalnu cijenu”, rekao nam je Zlatko Marić, vlasnik tvrtke Sokol Marić.

Vođeno bez dokaza

Kaže da je na tom neformalno­m sastanku glavna tema bila s kolikom cijenom može pokriti trošak rada, “a što ne znači da je dogovorena minimalna cijena usluge”. Zato Marić sada najavljuje kaznene prijave protiv odgovornih osoba u AZTNu zbog nanošenja štete ugledu njegove tvrtke.

“Jako je nezgodno kad vaši potencijal­ni poslovni partneri na internetu nađu podatak kako ste se udružili u kartel. AZTN nije dobro odradio svoj posao, a predsjedni­k vijeća je i prije objavljiva­nja odlu-

ke gostujući u dnevniku HRTa rekao da će zaštitari biti kažnjeni. Sam postupak uopće nisu vodili članovi vijeća koji su donijeli rješenje, nego njihovi suradnici. Čini mi se da ta agencija na silu želi nekoga kazniti, a kasnije im ta rješenja na sudu padaju”, podsjeća Zlatko Marić, te dodaje “nakon propasti Agrokora i Konzuma, više ne vidim neki osobiti smisao postojanja AZTNa.” Ustavnu tužbu u ovom je slučaju podnijela i zaštitarsk­a tvrtka BilićErić. “Odlukom Ustavnog suda RH potvrđeno je da su AZTN i Vi- soki Upravni sud RH donijeli neosnovane, nezakonite te, kako je sada potvrđeno, i neustavne odluke. Ta je odluka rezultat dugotrajne borbe tuženika u ovom postupku koji su dokazivali da je postupak vođen bez dokaza i bez mogućnosti za pravičnim suđenjem, kako bi se samovoljno naplatila enormno visoka upravno kaznena mjera AZTNa za navodne protupravn­e radnje. U ovoj fazi postupka nećemo podizati kaznenu prijavu protiv te agencije”, rečeno nam je u tvrtki BilićErić.

Negativna reputacija

Odgovor smo dobili i u V Grupi. “Odluka Ustavnog suda RH potvrđuje nestručnos­t i nekompeten­tnost AZTNa i nerazumije­vanje razlike između minimalne cijene rada i minimalne cijene usluge zaštitarsk­og radnog sata. Trenutačno ovlašteni odvjetničk­i uredi tvrtke V Grupa d.o.o. razmatraju opcije kaznene prijave zbog nanošenja direktne štete tekućem poslovanju, obzirom na negativnu reputaciju bombastičn­o nazvanog kartela, te veličinu plaćene kazne. Iskoristit ćemo ovu odluku za konačno rješavanje strukovne komore u prijedlogu novog zakona o privatnoj zaštiti kroz strukovno udruženje zaštitnih i istražnih djelatnost­i pri HGK, te unutar Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti”, kažu u V Grupi.

U AZTNu nam je rečeno kako zasad ne mogu komentirat­i slučaj, jer još nisu zaprimili odluku Ustavnog suda.

NAŠI ODVJETNICI RAZMATRAJU OPCIJE KAZNENE PRIJAVE ZBOG NANOŠENJA DIREKTNE ŠTETE TEKUĆEM POSLOVANJU, PORUČUJU NAM IZ V GRUPE

 ?? BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST ?? Darko Vrbanc, osnivač V Grupe
BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST Darko Vrbanc, osnivač V Grupe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia