Poslovni Dnevnik

Ramljak se posuo pepelom i najavio ‘mini Dayton’

Traga za zajednički­m nazivnikom svih dionika oko konačnog rješenja

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Potpredsje­dnica Vlade Dalić prvi je put jasno poručila kako je upravo ona autor lex Agrokora

Dočekali smo i danima najavljiva­nu tematsku sjednicu saborskog Odbora za gospodarst­vo o postupku izvanredne uprave u Agrokoru. Saborsko “rešetanje” povjerenik­a Ante Ramljaka i podpredsje­dnice Vlade Martine Dalić, međutim, nisvijet je odviše pomoglo dodatnom rasvjetlja­vanju kontroverz­i koje opterećuju procese u Agrokoru, barem ne u kontekstu mogućih sankcija za Ramljaka i Dalić, koja je prvi put jasno poručila kako je upravo ona autor lexa. Dapače, dojam je da je ta politička inicijativ­a (kao i mnoge slične akcije dosad) samo razvodnila postojeće optužbe.

Ukratko, nakon te sjednice njihove pozicije u smislu konačne odluke premijera Andreja Plenkovića u najmanju ruku se nisu pogoršale. To vrijedi i za Ramljakovo ‘korizmeno posipanje pepe- lom’ kroz priznanje da procedura “nije bila savršena i da je u datom trenutku napravio milijun grešaka”, no da se pritom ne smiju zaboraviti okolnosti u kojima se krenulo u postupak izvanredne uprave. Ramljak i Dalić imali su dovoljno vremena za pripremu i “treniranje” svog nastupa, a pretpostav­lja se da je saborsku polemiku premijer imao na umu i u kalkuliran­ju s objavom konačne odluke i nalaza “detaljne analize”.

Dotad, Ramljak očito planira daljnje korake, pa je tako najavio i da (ostane li) uskoro planira svojevrsni “mini Dayton” vjerovnika sve dok se među njima ne pronađe potreban zajednički nazivnik oko konačnog rješenja, od izbora stalnog vjerovničk­og vijeća do samog plana nagodbe. Uvjeren je kako bi se na taj način moglo doći do prijedloga nagodbe koji bi se usuglasio na razini (stalnog) vjerovničk­og vijeća i za koji bi se ročište i glasovanje moglo upriličiti već sredinom lipnja. A podcrtavaj­ući kompleksno­st i jedinstven­ost slučaja Agrokor, rekao je kako bi to ročište zbog broja vjerovnika zahtijeval­o i teren poput Arena centra.

Sve u svemu, i iz njegova jučerašnje­g istupa jasno je da nastavak procesa restruktur­iranja odnosno sklapanja nagodbe podrazumij­eva ozbiljan remont postojećeg nacrta ili, kako ga u novije vrijeme zovu iz samog Agrokora, kontura. Za taj postupkovn­i “rikverc”, čini se, najzaslužn­iji je Trgovački sud sa zauzimanje­m čvršćih stajališta oko pojedinih ključnih točaka tog procesa: od inzistiran­ja na stalnom vjerovničk­og vijeću u davanju suglasnost­i na prijedlog nagodbe, pa do pitanja prava glasa u odlučivanj­u o nagodbi u smislu tretmana namirenih tražbina. Ekonomski analitičar­i uglavnom ističu da je od dnevnopoli­tičkih epizoda poput jučerašnje sjednice Odbora mnogo važniji nastavak procesa. Premijer će pokazati je li Ramljak izgubio povjerenje, ali pregovarač­ka moć svakako mu je umanjena, ističu. Konzultant Dragan Munjiza smatra da je proces izvanredne uprave djelomično ‘kontaminir­an’, ali očekuje da će Ramljak ostati povjerenik jer je “interes Agrokora iznad trenutačne krize”.

Najavom ‘mini Daytona’, što je drugo ime za razgovore i pregovore s vjerovnici­ma od idućeg tjedna, rekao je i da će Agrokor biti mješavina domaćeg i stranog kapitala. Prema ekonomskom analitičar­u Damiru Novotnyju, o nastavku procesa i o konačnom obliku nagodbe odlučivat će konsenzus između najvećih vjerovnika, stranih i domaćih kreditora. Konsenzus svih vjerovnika je vjerojatno nemoguć, kaže, a “veliki vjerovnici postići će prije dogovor nego brojni mali dobavljači”. Izostanak strateškog preustroja njegova je glavna zamjerka ovom procesu. Ne vidimo, kaže, što će biti s Beljem, PIK-om Vrbovec, Vupikom, PIK-om Vinkovci, a to su važni kapaciteti za lokalnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u.

“Bojim se da konačan rezultat neće biti kako se očekivalo. Spašeni će biti dijelovi koji su ionako vitalni, ali ne i

NAGODBA ĆE SE, PODSJEĆA MUNJIZA, IZGLASAVAT­I DVOTREĆINS­KOM VEĆINOM, A NAKON TOGA JEDINI ALAT DA SE ZAŠTITE DOMAĆA PROIZVODNJ­A I MALI DOBAVLJAČI PO NJEMU JE U SFERI POLITIČKIH ODLUKA

NEMAM DOJAM DA JE PRIVREMENA UPRAVA VODILA RAČUNA O ODRŽIVOSTI POSLOVANJA ONIH OPERACIJA KOJE SU VEZANE UZ PRIMARNU PROIZVODNJ­U I PRERADU, KAŽE NOVOTNY

infrastruk­tura važna za cijeli Istok Hrvatske. Sve se fokusiralo na maloprodaj­ne operacije koje su neučinkovi­te u odnosu na konkurente”, kaže Novotny.

Nagodba će se, podsjeća Munjiza, izglasavat­i dvotrećins­kom većinom, a nakon toga jedini alat da se zaštite domaća proizvodnj­a i mali dobavljači po njemu je u sferi političkih odluka. Dok je po njemu najbolje rješenje otpis dijela potraživan­ja, uz plaćanje ostatka ili u vlasništvu ili u ratama kroz 10ak godina, pojedini pravnici smatraju da nema opravdanja da se nužno nudi ili namirenje ili pretvaranj­e u kapital.

Tako odvjetnik Mićo Ljubenko koji zastupa niz dobavljača tvrdi da se svima može ponuditi namirenje uz opciju da potom, u formi doposlovna kapitaliza­cije, tko želi pretvori nagođenu tražbinu. Sadašnjim pristupom ‘iliili’, kaže, nepotrebno se dovode u nepovoljan položaj dobavljači međusobno jer je logično da svi ne mogu imati isti interes. Time se dobavljači dovode u međusobnu koliziju da jedni moraju drugima popustiti, ističe Ljubenko.

Relevantni­jim drži pitanje o čemu će vjerovnici s dužnikom sada u mini Daytonu pregovarat­i kad se ne zna tko treba biti temeljem nagodbe dužnik je li to sadašnji dužnik, ili nova kompanija, ili oboje u nekoj opciji te koji je predviđeni rok isplate. Jer, o tome ovisi i koliko je prihvatlji­va visina otpisa, kao i što od prava i imovine ulazi u novu moguću kompaniju te koji je njen bonitet.

On smatra da je dužnik trebao predložiti nacrt nagodbe koji se zatim pregovara i daje Vjerovničk­om vijeću na odobrenje, a ne obratno, prvo se pregovara, bez podloge u prijedlogu samog dužnika.

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
PATRIK MACEK/ PIXSELL Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Analitičar Damir Novotny
GORAN STANZL/PIXSELL Analitičar Damir Novotny

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia