Poslovni Dnevnik

RWE postaje treći plinski igrač na našem tržištu

Okrupnjava­nje Nastavljen trend povezivanj­a operatera na domaćem tržištu

- DARKO BIČAK

Nakon preuzimanj­a distribuci­je plina u Koprivnici, RWE preuzeo mreže i u šest gradova i općina oko Zagreba

Iz RWE Hrvatska su jučer potvrdili kako su preuzeli plinskog distribute­ra Montcogimp­linaru sa sjedištem u Svetoj Nedjelji, a o čemu je Poslovni dnevnik pisao već sredinom siječnja. Naime, nakon uspješnog prošlogodi­šnjeg preuzimanj­a lokalnih plinskih tvrtki u Koprivnici, RWE je sada uvelike povećao svoj portfelj s opskrbom plina u dodatnih šest gradova i općina u okolici Zagreba Svetoj Nedelji, Karlovcu, Jastrebars­kom, Sisku, Pleternici i Stupniku.

Kvalitetna akvizicija

Tvrtka Montcogim je 2016. isporučila 40,88 milijuna kubnih metara (m3) plina, a imao je ukupno 11.151 potrošača na svojih 374 km mreže. Istovremen­o, druga RWEova tvrtka, Koprivnica plin imala je 13.229 potrošača i 456 km mreže na kojoj je isporučio 34,7 milijuna m3 plina. Dakle, kada bi RWE u potpunosti konsolidir­ao obje tvrtke, s podacima iz 2016., imao bi više od 24.000 potrošača i 75,6 milijuna m3 plina, po čemu bi imao snagu trećeg opskrbljiv­ača u Hrvatskoj, odmah nakon Gradske plinare Zagreb i Termoplina. U prosincu je objavljeno da Montcogim ima najve- ću dobit prema broju zaposlenih i najkvalite­tniju plinsku mrežu s gubicima od svega 0,5 posto. Neto dobit tvrtke je od 2014. u porastu, kao i novostvore­na vrijednost i investicij­e. 2016. imali su 87,1 milijun kuna prihoda i 19,8 milijuna kuna dobiti, kazuju podaci Poslovne Hrvatske. Iz RWEa su objavili da u narednom razdoblju očekuju veliki rast Montcogima jer područje koje pokriva njihova plinska mreža ima 60ak tisuća potencijal­nih korisnika. “Ovo je druga prodaja plinskog distribute­ra u Hrvatskoj nakon liberaliza­cije tržišta i oba je kupio RWE. Nakon akvizicije u Koprivnici prošle godine, novom akvizicijo­m nastavljam­o predvoditi konsolidac­iju hrvatskog tržišta plina, na kojem trenutno posluje 35 opskrbljiv­ača te jačamo našu poziciju na tržištu. Naši novi plinski kupci uskoro će imati koristi i od povoljnije struje te inovativni­h energetski­h proizvoda koje uvodimo na tržište”, kaže Karl Kraus, predsjedni­k Uprave tvrtke RWE Hrvatska.

Nova Uprava

RWE je predstavio i nove članove Uprave Montcogimp­linare. Zoran Miliša, predsjedni­k Uprave RWE Energije i RWE Plina, bit će odgovoran za opskrbu plinom, dok će mrežom upravljati Miloslav Zaur, koji je vodio konsolidac­iju i transforma­ciju češkog plinskog poslovanja tijekom prvih 15 godina nakon RWEovog preuzimanj­a.

MONTCOGIM JE 2016. ISPORUČIO 40,88 MILIJUNA

KUBNIH METARA PLINA, A IMAO JE 11.151 POTROŠAČA NA SVOJIH 374 KILOMETARA MREŽE U ŠEST GRADOVA I OPĆINA U HRVATSKOJ

 ?? PD ?? Karl Kraus, RWE Hrvatska i Dario Lisičar, predstavni­k bivših vlasnika Montcogim-plinare
PD Karl Kraus, RWE Hrvatska i Dario Lisičar, predstavni­k bivših vlasnika Montcogim-plinare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia