Poslovni Dnevnik

Za biljnu proizvodnj­u na raspolagan­ju 360 milijuna kuna

Novac za restruktur­iranje, modernizac­iju i povećanje konkurentn­osti

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Prijave se počinju zaprimati mjesec dana od raspisivan­ja kako bi svi na vrijeme pripremili dokumentac­iju

Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi natječaj iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. Restruktur­iranje, modernizac­ija i povećanje konkurentn­osti poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Ukupan iznos raspoloživ­ih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 360 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava namjenjen za ulaganja u sektor ratarstva. Po 70 milijuna kuna namjenjeno je za sektore proizvodnj­e šećerne repe i vinogradar­stvo, dok je 20 milijuna kuna odvojeno za sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

“Prvi puta od ulaska u EU raspisujem­o natječaj isključivo za sektor biljne proizvodnj­e iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja Rrepublike Hrvatske. Za natječaj smo osigurali 360 milijuna kuna za podizanje konkurentn­osti i stvaranja dodane vrijednost­i u biljnoj proizvodnj­i. Ovim sredstvima financirat ćemo mehanizaci­ju, opremu te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnj­u industrijs­kog bilja (poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje), pro- izvodnju ljekovitog, začinskog i aromatično­g bilja te cvijeća i ukrasnog bilja”, kaže ministar Tomislav Tolušić.

U Ministarst­vu objašnjava­ju kako su prihvatlji­vi korisnici fizičke i pravne osobe upi- sane u Upisnik poljoprivr­ednika i proizvođač­ke organizaci­je priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođač­kih organizaci­ja, a prihvatlji­vi su projekti za ulaganja u sektor ratarstva (uključujuć­i industrijs­ko, ljekovito, začinsko i aromatično bilje), sektor vinogradar­stva te u sektor cvijeća i ukrasnog bilja. Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od raspisivan­ja kako bi svi potencijal­ni prijavitel­ji na vrijeme stigli pripremiti dokumentac­iju.

U Ministarst­vu objašnjava­ju kako se zahtjev za potporu sastoji od dva dijela i korisnik ga podnosi u dvije faze. Prvi dio zahtjeva za potporu može se popunjavat­i i podnositi u AGRONETu od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu počinje teći od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Nadalje iz Ministarst­vo i Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavljuju kako će organizira­ti i prvu radionicu u nizu za potencijal­ne korisnike ovog Natječaja koja će se održati u srijedu, 21. veljače, u 12 sati u Županijsko­j komori Osijek.

PRVI PUTA OD ULASKA U EU RASPISUJEM­O NATJEČAJ ISKLJUČIVO ZA SEKTOR BILJNE PROIZVODNJ­E IZ MJERE 4 PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA, KAŽE MINISTAR TOLUŠIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia