Poslovni Dnevnik

ZADARSKO PODRUČJE

TALIJANIMA KONCESIJA ZA UZGOJ BRANCINA I ŠKOLJKAŠA

- MARIJA BRNIĆ

Uspio je ponovljeni natječaj za koncesiju za uzgoj bijele ribe i školjaka u akvatoriju kod Vrgade, na lokaciji za koju lani nije bilo ponuđača – Vlada je jučer dala 20godišnju koncesiju jedinom natjecatel­ju tvrtki Kornat Ittica iz Pakoštana. Osnivači tvrtke su talijanske Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziari­a di Promozione della Cooperazio­ne Economica con Paesi dell Est Europeo – Finest, a tvrtka već ima kaveze na zadarskom arhipelagu, te najavljuje velike planove ulaganja u posao uzgoja brancina i orada, te školjkaša namijenjen­ih za plasman prvenstven­o na talijansko­m tržištu.

Uzgajališt­e će se po odobrenju Vlade postaviti na površini od 224,8 tisuća četvornih metara, a dozvoljena godišnja količina uzgoja bijele ribe je 804 tone, te 120 tona školjki.

Kornat Ittica obvezao se na koncesioni­ranom području realizirat­i ukupna ulaganja u iznosu od 6,13 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na nabavu broda za hranjenje, ulaganje u sidreni sustav, kaveze i mreže, te ostalu opremu, dok je 88 tisuća obvezan investirat­i u zaštitu okoliša koncesijsk­og područja. Među ostalim, Kornat Ittica će na uzgajališt­u otvoriti četiri radna mjesta, a zaposlit će i dva sezonska radnika. Godišnji fiksni iznos naknade koji će uplaćivati za koncesiju na ovom polju je 0,50 kuna po kvadratnom metru odnosno 112,4 tisuće kuna, dok će za promjenjiv­i dio naknade izdvajati 0,30 posto ukupnog prihoda ostvarenom na koncesioni­ranom poUložit morskom dobru.

 ?? D. JARAMAZ/PIXSELL ?? će se 6,13 milijuna kuna
D. JARAMAZ/PIXSELL će se 6,13 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia