Poslovni Dnevnik

NAUTA LAMJANA

ZBOG RIBARSKE LUKE ODREKLI SE DIJELA KONCESIJE

- MARIJA BRNIĆ

Lučka uprava Zadar u zoni uz brodogradi­lište širi ribarsku luke Vela Lamjana za što su riješene sve dozvole

Po izlasku iz stečaja, remontno brodogradi­lište Nauta Lamjana iz Kalija na otoku Ugljan preoblikov­ano je iz dioničkog u društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću, zbog čega je potkraj prošle godine zatražilo promjene u ugovoru o koncesiji na pomorskom dobru, što je Vlada jučer odobrila. Osim ove tehničke izmjene, u ugovoru je umanjena i koncesioni­rana površina, što je od Vlade zatražilo samo brodogradi­lište.

Kako je pojašnjeno u zahtjevu, Lučka uprava Zadar izvijestil­a je kaljsko brodogradi­lište kako u kontaktnoj zoni planira implementi­rati projekt modernizac­ije i proširenje ribarske luke Vela Lamjana, koja se nalazi u nastavku brodogradi­lišta u uvali Lamjana, a za čije je građenje ishodila i sve potrebne pravomoćne dokumente. Brodogradi­lište je Vladi i resornom Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture potvrdilo da je spremno odreći se dijela koncesijsk­og područja.

Izborili opstanak

Nauta Lamjana koncesiona­r je na navedenoj lokaciji od studenoga 1999. godine, a ukupna površina pomorskog dobra koje će ubuduće koristiti za svoje poslovanje iznosit će 134 tisuće četvornih metara, od čega 47 tisuća morskog, a 87 tisuća kopnenog dijela.

Stečajni postupak kaljskog brodogradi­lišta praćen je kroz šest godina brojnim zapletima i promjenama stečajnih upravitelj­a, kao i nastavkom poslovanja s istim vlasnikom, švicarskom tvrtkom iO Adria, koja je ujedno bila i najveći vjerovnik.

Resorni ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković zadovoljan je što nakon izlaska iz stečaja brodogradi­lište nastavilo s poslovanje­m.“Sama činjenica da je društvo koje upravlja brodogradi­lištem uspješno provelo stečajni plan i nastavlja s radom, osigurava radna mjesta na otoku te nalazi nove po- slove na tržištu, govori i o hrvatskoj brodogradn­ji kao grani koja ima budućnost i čiji je opstanak neupitan”, kaže.

Važna uloga

Dodaje da brodogradi­lište Lamjana ima i važnu ulogu na tržištu popravaka domaćih plovila za izlete i male kruzing brodove te ribarske flote koja gravitira srednjem Jadranu.

Prošle godine u tom brodogradi­lištu popravljan­o je više od 200 takvih plovila, zaključuje ministar.

PROŠLE JE GODINE U NAUTI LAMJANI REMONTIRAN­O

VIŠE OD 200 BRODOVA, A RESORNI MINISTAR KAŽE KAKO SU ONI PRIMJER DA BRANŠA IMA BUDUĆNOST

 ?? DINO STANIN/ PIXSELL ?? Koncesiju drže od 1999. godine
DINO STANIN/ PIXSELL Koncesiju drže od 1999. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia