Poslovni Dnevnik

Josip Funda novi glavni ekonomist SB-a u Zagrebu

Funda će na novoj poziciji zamijeniti Sanju Mađarević Šujster koja je karijeru nastavila u Svjetskoj banci u Beču

-

Da je Hrvatska narodna banka jedna od još rijetkih institucio­nalnih adresa kuda se ide u ‘šoping’ stručnih kadrova, pokazalo se posljednji­h tjedana. Najviše medijske pozornosti početkom veljače privuklo je imenovanje savjetnika guvernera Ante Žigmana novim čelnikom Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga početkom veljače. Žigmanu se u Upravnom vijeću Hanfe pridružio i kolega Tomislav Ridzak, dugogodišn­ji istraživač i direk- tor Direkcije za financijsk­u stabilnost. No, mimo svjetla reflektora sredinom siječnja u zagrebački ured Svjetske banke na mjesto višeg ekonomista za Hrvatsku i Sloveniju došao je javnosti manje poznat Josip Funda, i to s pozicije direktora HNB-ovog Odjela za gospodarsk­a kretanja i proračun.

U kratkom razgovoru za Poslovni dnevnik Funda nam je potvrdio novo radno mjesto rekavši da će mu opis posla biti sličan; od analize kretanja i projekcija BDP-a, pitanja jav- nih financija do, između ostalog, identifici­ranja segmenata u kojima Hrvatska najviše zaostaje za drugim zemljama. Iza tog Varaždinca je 15 godina istraživan­ja na polju makroekono­mije i fiskalne politike, a osim domaće središnje banke godinu i pol radio je proveo je kao ekonomist u odjelu za fiskalne politike Europske središnje banke. Osim HNB-a, Žigmana i Fundu povezuje i to da su oboje predavači na Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a Đure Njavre, na kojoj je to i povremeno ministar financija Zdravko Marić.

Inače, Funda će na novoj poziciji zamijeniti Sanju Mađarević Šujster, dugogodišn­je zaštitno lice Svjetske Banke u Zagrebu, koja je karijeru nastavila unutar grupacije banke u Beču u Austriji, ali su novim fokusom na zemlje bivše Jugoslavij­e i Albaniju (Zapadni Balkan). Neslužbeno doznajemo da će HNB dužnosti trojice stručnjaka najvjeroja­tnije popuniti internim snagama unutar kuće.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Josip Funda, Svjetska banka
GORAN STANZL/ PIXSELL Josip Funda, Svjetska banka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia