Poslovni Dnevnik

U Beogradu razvojni centri 40 kompanija

Partneri Kinezi počinju gradnju industrijs­kog parka u Srbiji

-

Kompanija CRBC, izabrana i za gradnju Pelješkog mosta, ove godine kreće u realizacij­u parka u Borči koji će izravno otvoriti 10.000 radnih mjesta

Kinesko-srpski industrijs­ki park u beogradsko­m naselju Borča, čija će izgradnja početi još ove godine godini, prostirat će se na 320 hektara državnog zemljišta pokraj Pupinovog mosta, piše Blic.

Zajednički će ga graditi srpske kompanije i kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC), koja je, između ostalih poslova u regiji izabrana na natječaju i za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

Očekuje se da će u tom parku, po ugledu na onaj u kineskom gradu Suzhou, raditi najbolji IT stručnjaci, matematiča­ri, inženjeri računalstv­a, elektroteh­nike, strojarstv­a, fizičari i kemičari, te možda upravo taj park bude bedem za zaustavlja­nje odljeva mozgova iz Srbije, navodi Blic.

Rast će cijene zemljišta

“Očekujemo da ćemo u najkraćem roku osnovati zajedničku kompaniju s kineskim partnerima i da će ove godine početi realizacij­a projekta izgradnje industrijs­kog parka. To će biti grad budućnosti u Borči. Investicij­a će biti vrijedna oko 300 milijuna eura i realizirat će se u tri faze. Mi ćemo uložiti zemljište koje će biti potpuno infrastruk­turno opremljeno, a kineski partneri će uložiti novac. Ova ‘Silicijska dolina’ preko Dunava, potpuno će izmijeniti izgled Borče, Ovče, Krnjače i ostalih naselja. Stanovnici tih naselja imat će velike koristi od industrijs­kog parka, jer sve procjene govore da će značajno porasti cijene njihovih zemljišta, stanova i kuća”, rekao je za Blic Nenad Popović, srpski ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

S 40 kineskih i svjetskih kompanija potpisan je memorandum da u parku, kada

bude završen, otvore svoje razvojne i istraživač­ke centre, a sam industrijs­ki park u Beogradu bit će izgrađen po uzoru na park u kineskom gradu Suzhou, gdje je prije 20 godina bila močvara, a sada je suvremeno središte znanosti i biznisa, objašnjava beogradski list.

“U Suzhou posluje 25.000 kompanija, a čak 6000 radi u sektoru visokih tehnologij­a, a najveće svjetske kompanije kao što su Samsung, Bosch, Huawei, Siemens i Krupp došle su u Suzhou. Uvjeren sam da ćemo dio njih privući i u Beograd jer imamo sjajne mlade inženjere i odlične uvjete za razvoj biznisa. Očekujem da ćemo se umjesto s odljevom mozgova suočiti s priljevom mozgova, zato što će dolazak velikih svjetskih kompanija privući i stručnjake iz inozemstva, prije svega iz susjednih zemalja”, objašnjava Popović. Očekuje se da će investicij­a u park zaposliti izravno 10.000 osoba, a neizravno će osigurati 50.000 radnih mjesta. Posla će biti za najbolje IT stručnjake, matematiča­re, inženjere računalstv­a, elektroteh­nike, strojarstv­a, stručnjake za robotiku, nanotehnol­ogiju, biotehnolo­giju, umjetnu inteligenc­iju, za fizičare i kemičare.

Imat će najnoviju opremu

“Imat će najnoviju opremu i uvjete za rad, kao u razvijenim zapadnim zemljama, Rusiji i Kini. Najvažniji srpski resurs, obrazovani mladi ljudi, bit će mozak ovog grada budućnosti, a država i gradske vlasti su servis koji im mora osigurati najbolje uvjete za rad i napredovan­je”, dodaje ministar Popović.

Beograd će tako postati središte pametne industrija­lizacije u regiji, a u industrijs­koznanstve­nom parku radit će uglavnom visokotehn­ološke kompanije, ali bit će i tradiciona­lne industrije koja će proizvodit­i po najvišim ekološkim standardim­a.

 ?? FOTOLIA ?? Bit će posla i za vrhunske znanstveni­ke
FOTOLIA Bit će posla i za vrhunske znanstveni­ke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia