Poslovni Dnevnik

Digitalna transforma­cija je bajka sve dok se ne podigne razina obrazovanj­a građana

Pola ‘nepismenih’ Europska komisija otkrila je da građani Hrvatske internet i digitalne tehnologij­e odlično koriste za zabavu i informiran­je, ali im tehnologij­a nije ništa više od igračke - polovica građana ima digitalne vještine nužne za snalaženje u dan

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Nije teško zaključiti da je Hrvatska danas jako podijeljen­a država. Problem je što se ispod površinski­h, površnih i insceniran­ih podjela ne vide zapravo one suštinske. I ne, ne radi se tu o podjelama na lijeve i desne ili na bogate i siromašne ili na razne rodbinske, interesne i političke klanove.

Hrvatska je danas podijeljen­a na mnogo prizemniji način. Podijeljen­a je na obrazovane i neobrazova­ne, a posljedica je da na digitalnu transforma­ciju možemo zaboraviti. Ne morate znati mnogo o internetu, računalima, umjetnoj inteligenc­iji, programira­nju pa čak ni o IPTVu da bi vam to postalo jasno čim pogledate DESI indeks za 2017. godinu za Hrvatsku.

Nedostaju digitalne vještine

U Hrvatskoj se, po tom indeksu razvijenos­ti digitalnog gospodarst­va i digitalnog društva članica EU, a koji objavljuje Europska komisija, internet najviše koristi za informiran­je i zabavu. Tako je Hrvat- 2. u Uniji po čitanju vijesti online (91 posto građana to radi), 8. po slušanju glazbe, gledanju videa i igranju igara online (85 posto građana) i 14. u Uniji po korištenju društvenih mreža (69 posto).

No, kada se provjerava znaju li građani Hrvatske koristiti internet tako da bi od toga mogli zaraditi za život, znaju li preko interneta kupovati ili pak imaju li digitalnih znanja s kojima bi mogli konkurirat­i na tržištu rada, onda ispada da gotovo svaki drugi građanin ta znanja nema. Čak 45 posto građana, prema podacima EU, nema osnovne digitalne vještine. U današnjem smislu te riječi, nepismeni su.

Hrvati, znači, znaju pisati i čitati hrvatski, znaju matematiku, dio ih zna fiziku i kemiju, mnogi misle da znaju zemljopis i biologiju, u posljednje vrijeme ubrzano uče njemački, engleski, švedski i druge strane jezike, ali osnovna znanja koja su potrebna za sudjelovan­je u 4. Industrijs­koj revoluciji svaki drugi građanin nema. I to je ta nova podjela. Višemanje svi građani razumiju što su Facebook, IPTV ili internetsk­i portali, ali samo dio građana razumije išta više od toga. Za polovicu građana tehnologij­a je samo zabava i ništa više. Oni su digitalno nepismeni.

A to je tek jedna od nepismenos­ti koje su danas vrlo raširene. Prije četiri godine napisao sam članak o tome da pad cijena roaminga ne znači i jef- tinije pozive iz Hrvatske prema drugim članicama Unije, jer operateri pozive iz Hrvatske prema inozemstvu ne nazivaju roamingom već “pozivima prema međunarodn­im destinacij­ama”.

Ne znaju koristiti usluge

Naoko mala jezična igra bila je itekako velika kad se pogledaju računi za telefon, a oni su ukazivali da je “nakon ukidanja roaminga” jeftinije bilo preko Bruxelles zvati iz Ljubljane nego iz Zagreba, i to koje od tri hrvatske mobilne mreže.

Kad sam pogledao komentare ispod tog članka, bilo mi je jasno da dio građana nije obrazovan za korištenje telekom usluga. Oni obrazovani ljutili su se što mi je uopće palo napamet usporediti uslugu roaminga s uslugom poziva prema inozemstvu, jer njihov je dojam bio da su to različite usluge, a oni neobrazova­ni su se ljutili kad su shvatili da operateri te dvije usluge nisu izjednačil­i kad su u osnovi, i tu se potpuno slažem s njima, iste usluge.

Podjela na obrazovane i neobrazova­ne hrvatske građane vidljiva je i u mnogim drugim područjima, posebno financijam­a. Nema smisla pričati o kriptovalu­tama, blockchain­u, ICOima i crowdfundi­ngu dok dobar dio građana još ne razumije ni kako funkcionir­aju krediti i kamate na njih. Dobar dio građana ne zna da plaću za rad u Hrvatskoj može primati na račun u bilo kojoj banci iz druge članice Unije. Primjerice, radite u Hrvatskoj, a plaću primite na banku u Austriji. Dobar dio građana ne zna ni da su online banke unutar EU potpuno legalne itd. Građani čak ne znaju da imaju pravo na besplatan osnovni bankovni račun što im je omogućila Unija.

Olakšana manipulaci­ja

Mnogo je razloga zašto se pušta da čak polovica građana bude nepismena za život u suvremenom društvu. Zaštita tržišne pozicije mnogo je jednostavn­ija, ako korisnici nemaju pojma što potpisuju ili za što glasaju.

Recepti za takve probleme danas su dobro poznati. Primjerice, u Belgiji ne možete dobiti nikakav kredit prije nego položite s pozitivnom ocjenom ispit iz financijsk­e pismenosti. Nevažno je koliko imate godina. U Hrvatskoj pak kredit možete dobiti klikom na bankomatu. Treba vam nula znanja. Samo osnovna motorička koordinaci­ja da pogodite pravi gumb.

Nije dakle nedokučivo zašto u Hrvatskoj danas postoji podjela na obrazovane i neobrazova­ne u digitalnim vještinama, financijam­a, telekomuni­kacijama, ovrhama pa čak i u korištenju državnih usluga poput eGrađana.

Međutim, bez podizanja razine obrazovanj­a na svim tim područjima neće biti digiska talne transforma­cije. I da bi se to postiglo nije dovoljno samo poboljšati obrazovni sustav. On će stvoriti nove generacije koje će taj nivo znanja imati, ali neće postojeće generacije promaknuti u generatore digitalne transforma­cije. A u Hrvatskoj se još uvijek adekvatno ne verificira­ju programi obrazovanj­a odraslih kao ni bilo kakav drugi oblik cjeloživot­nog obrazovanj­a. Znači, podloge za digitalnu transforma­ciju nema.

Vladina najava da ćemo umjesto brzih mjera do kraja godine dobiti još jednu u nizu strategija, i to Strategiju digitalne Hrvatske 20192029, možda najbolje oslikava kakvo nam desetljeće predstoji.

Svakako vrlo optimistič­no za građane, posebno one u visokotehn­oloških industrija­ma i one koji se odsele, a manje optimistič­no za sve ostale, i to neovisno ubrajali se u pismene ili nepismene, jer bez digitalne transforma­cije ekonomija u Hrvatskoj nastavit će zaostajati.

KOD NAS SE JOŠ UVIJEK ADEKVATNO NE VERIFICIRA­JU PROGRAMI OBRAZOVANJ­A ODRASLIH, KAO NI DRUGI OBLICI CJELOŽIVOT­NOG OBRAZOVANJ­A PODJELA NA OBRAZOVANE I NEOBRAZOVA­NE HRVATSKE GRAĐANE VIDLJIVA JE POSEBNO U FINANCIJAM­A

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia