Poslovni Dnevnik

Končar vodi pulski turizam na drugu stranu zaljeva

U ‘tišini’ u realizacij­u krenula investicij­a od 65 milijuna eura

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varošanec@poslovni.hr

Već kroz srpanj 2018. domaće nautičko tržište bit će bogatije za novu marinu n nu na otočiću Sv. Katarina

Na prostoru bivših vojnih zona Sveta Katari-na i Monumenti u pul-skom zaljevu u ‘tišini’ je realizacij­u krenuo mega-turistički projekt privatnog investitor­a tvrtke Kermas Istra u vlasništvu i poduzetnik­a Danka Končara, prvi od ukupno tri koliko projekta je 65 milijuna - eura, u njega spadaa i izgradnja dviju nautičkihh luka, a po karakteru zahvata u prostor kroz Končarov projekt smatra se da će Grad Pula dobiti značajan impuls za razvoj turizma. S tamošnjim ocjenama da je posrijedi povijesni trenutak za razvoj Grada Pule, jer će se realizacij­om ovog projekta i simbolički i stvarno zakoračiti na druguu stranu pulskog zaljeva, slaže aooa-a - se i sam Končar.

“Grad Pula ovim projektom započinje s prenamjeno­m bivših vojnih lokacija. oIsto tako, prvi pututu Grad Pula izlazi na svoju sjesvijet sje sjesti vernu obalu pulskog zaljeva koja je od početaka bila namijenjen­a vojsci ili vojnoj industriji”, kaže Končar.

Od 2011. kad je na međunarodn­om natječaju prihvaćena ponuda tvrtke Kermas, vrijednost projekta je narasla oko tri puta. Nakon cijelog niza godina rješavanja zavrzlama i administra­tivnih prepreka, tek je nedavno s dobivanjem građevinsk­e dozvole za prvu fazu omogućen početak projekta. Ali čim je priprema terena došla na red iskristali­ziralo se pitanje složenosti izvođenja kroz prizmu sanacije, posebice zbog dugotrajne zapušteno- tamošnje industrijs­ko-vojne zone, ali i podmorja gdje je primjerice otkrivena, i uz brzu intervenci­ju MUP-a promptno uklonjena jedna zaostala granata.

Projekt se utoliko i u pogledu daljnjeg tijeka pripremnih radova smatra nepredvidl­jivim i povezanim s još mogućih sličnih iznenađenj­a. Pokazuje se i konkretno kako je država zaštitila to područje, ali iz svega proizlazi da je tako samo na papiru te da je najveći dio prostora devastiran, za što je ilustrativ­an i podatak o 16.000 m2 deponija koje se sanira kroz ovaj projekt.

Končarova investicij­a provest će se etapno sukladno tome isplaniran­i su i glavni izvođači radova koje će angažirati po fazama. Planirani završetak 1. faze očekuje se uskoro: već kroz srpanj 2018. naše nautičko tržište bit će bogatije kroz ponudu na otočiću Sv. Katarina gdje će niknuti istoimena marina. Temeljem Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru od travnja 2017. utvrđeno je da se moderni nautičkotu­ristički kompleks Sv. Katarina Monumenti ima izgraditi u roku od 3 godine.

Navedena marina Sv. Katarina planirala je s 400 vezova u moru kroz koju se osiguravaj­u vezovi za plovila i do 60 metara. Zanimljiva je i po tome što će prema najavama osiguravat­i sve uvjete za marinu najviše kategorije. Druga predviđena marina tzv. Luka 2 zapravo je suha marina, unutar koje je moguće realizirat­i i do 1000 vezova na kopnu i dodatnih 150 vezova u moru. “Unutar Luke 2 realizirat će se i značajna servisna baza koja će moći servisirat­i veća plovila i osigurati zimovnik unutar hala površine preko 9000 kvadrata”, otkriva Končar.

Osim novih marina unutar kompleksa realizirat će se i hotel sa 100 soba s dodatnim rekreacijs­kim, trgovačkim i ugostitelj­skim sadržajima. Sam hotel imat će uređenu pripadajuć­u plažu s pogledom na otočje Brijuni, a u isto vrijeme je i gradski hotel. Iz svega navedenog, prema Končaru, vidljivo je da se kompleks sastoji od tri zasebne funkcional­ne cjeline koje će se etapno graditi sukladno ishođenim dozvolama za građenje. Voditeljic­a projekta je Barbara Peruško koja je u telefonsko­m razgovoru istaknula dobru suradnju s državtne nim tijelima. Trenutno se gradi 1. faza 1. etape, odnosno 1. faza Marine Sv. Katarina kojom se u funkciju stavlja otok Sv. Katarina i obližnja uvala Monumenti te pripadajuć­i akvatorij unutar kojeg će se osigurati više od 250 vezova u moru.

“Planirani završetak 1. faze očekuje se kroz srpanj 2018. i bez obzira na to što je područje upisano u registar kulturnih dobara RH očekujemo da će se ispoštovat­i dogovoreni rok”, kaže Končar.

Dosadašnja ulaganja u projekt već su na razini od oko šest milijuna eura i to u sve istražne radove kulturnog dobra, što podrazumij­eva izmjenu prostorno planske dokumentac­ije, izradu projek- dokumentac­ije, izvođenje pripremnih radova i osiguranje energenata za početak izgradnje. Za konkretiza­ciju ovih ulaganja ključan je navedeni lanjski ugovor kao uvjet za dobivanje dozvole za gradnju. Koncesiona­r Kermas Istra tim je ugovorom sklopljeni­m u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture oživotvori­la koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarsk­og korištenja dviju luka posebne namjene, na lokaciji razvojnog programa Brijuni Rivijera “Otok Sv. Katarina Monumenti”.

Koncesijsk­i ugovor potpisan je temeljem Odluke o dodjeli koncesije na rok od 50 godina. Što se tiče razdoblja povrata ulaganja, doznajemo da ga investitor očekuje u devetoj godini poslovanja. Ni ovaj projekt u pogledu realizacij­e nije neokrznut stanjem na građevinsk­om tržištu u vidu potkapacit­iranosti i zauzetosti izvođača. Nije se jednostavn­o došlo do izvođača radova za tehnički složenu rekonstruk­ciju mosta koji povezuje otočić Sv. Katarina s kopnom. Ugovor je potpisan sa zagrebačko­m tvrtkom INGGRAD za vrijednost radova koji iznose nešto više od 7 mil. kuna. Ukupni poslovni portfelj Končara u Hrvatskoj istarska ulaganja i ulaganja u brodogradn­ju, OIE, nautiku i turizam u Dalmaciji, iznosi više od 450 milijuna eura investicij­a, no ovisno o razvoju situacije s pulskim brodogradi­lištem Uljanik za koje je isto zainteresi­ran, može biti i veći.

 ??  ??
 ?? KERMAS, ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Poduzetnik Danko Končar, vlasnik tvrtke Kermas Istra
KERMAS, ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Poduzetnik Danko Končar, vlasnik tvrtke Kermas Istra
 ?? FOTOLIA ?? Dosadašnja ulaganja u projekt već su na razini od oko šest milijuna eura
FOTOLIA Dosadašnja ulaganja u projekt već su na razini od oko šest milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia