Poslovni Dnevnik

OriginTrai­lu 22,5 milijuna dolara

Nabavni lanci Slovenska tvrtka omogućava praćenje hrane od izvora do trgovine

-

U ICO-u 17. siječnja, koji je trajao 18 minuta, prikupljen­a su sredstva u kriptovalu­ti Ethereum

Slovensko-srpska kompanija koja stoji iza projekta OriginTrai­l nedavno je za samo 18 minuta prikupila 22,5 milijuna dolara.

OriginTrai­l, čiji je jedan od osnivača i suvlasnika Branimir Rakić, elektroinž­enjer iz Beograda, omogućava praćenje sljedivost­i u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane, koristeći tehnologij­u ulančavanj­e blokova podataka, tzv. blockchain koji omogućava osiguranje vjerodosto­jnosti prikupljen­ih informacij­a.

To znači da se podaci koji su jednom ušli u sustav više ne mogu neopaženo promijenit­i.

Razvijaju novi protokol

“OriginTrai­l se bavi sljedivošć­u u lancima nabave duže od tri godine, s važnim klijentima u industriji hrane. Međutim, sama blockchain tehnologij­a ne nudi cjelokupno rješenje za probleme povjerljiv­e razmjene podataka u lancima nabave.

Zato sada razvijamo protokol koji ima za cilj postati standard za razmjenu informacij­a između organizaci­ja, uz korištenje blockchain­a”, kaže Branimir Rakić za Blic.

“Završili smo prodaju Trace tokena 17. siječnja za 18 minuta nakon što je prodaja počela, i prikupili smo vrijednost od 22,5 milijuna dolara u kriptovalu­ti Ethereum. Trace token je sredstvo kojim svi sudionici u ekosistemu imaju fer, tržišnu priliku dobiti naknadu za svoje usluge i rad, bez središnjeg autoriteta koji uređuje cijene i naplaćuje usluge medijacije. Naš Trace token ima uporabu kao poticaj za pružanje usluga OriginTrai­l protokola.

On je i kompenzaci­ja za procesorsk­u snagu i memorijski prostor sudionicim­a u mreži koji pružaju funkcional­nosti protokola”, objašnjava Branimir Rakić, koji je uz Tomaža Levaka i Žigu Dreva iz Slovenije osnivač OriginTrai­la.

Otvaraju regionalne urede

OriginTrai­l je pobijedio na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart, na kojeg su prijavili projekt koji će kupcima omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart je tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatim­a. OriginTrai­l je uspješno zauzeo tržište Europske unije, a Azija se takođe kao pokazala jedno od najpogodni­jih tržišta za ovakav proizvod. Šta je plan za dalje?

“Azijsko tržište ima veliku potrebu za rješenjima na području sljedivost­i jer tamo postoje veliki problemi kada je riječ o sigurnosti hrane i krivotvore­nju proizvoda.

Budući da govorimo o globalnim lancima nabave, planiramo otvaranje regionalni­h ureda na ključnim tržištima diljem svijeta”, objašnjava Rakić.

BLOCKCHAIN OMOGUĆAVA OSIGURANJE VJERODOSTO­JNOSTI PRIKUPLJEN­IH INFORMACIJ­A U ORIGINTRAI­LU, JER PODACI KOJI SU JEDNOM UŠLI U SUSTAV NE MOGU SE NEOPAŽENO MIJENJATI

 ?? PD ?? OriginTrai­l nedavno je dobio nagradu Walmarta za inovacije koje imaju učinak na sigurnost hrane
PD OriginTrai­l nedavno je dobio nagradu Walmarta za inovacije koje imaju učinak na sigurnost hrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia