Poslovni Dnevnik

Među deset najprofita­bilnijih kompanija tri su iz Hrvatske

Godišnje izvješće o najboljim kompanijam­a jugoistočn­e Europe dobro za RH

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Ina je i dalje najvrjedni­ja kompanija u regiji, s tržišnom kapitaliza­cijom od 3,8 milijarde eura

Među deset najprofita­bilnijih kompanija jugoistočn­e Europe, tri su hrvatske. Prema izvješću Seenews Top 100 2017, HEP je na šestom mjestu, HT je sedmi, a Pliva deveta.

HEP je tijekom 2016. imao povrat na prihod od 15 posto, HT 14,8 posto, a Pliva 13,1 posto. Prva tri mjesta po profitabil­nosti zauzele su kompanije iz Rumunjske, kojih je na listi ukupno šest, a na listi je i Telekom Srbija. Na listi gubitnika je sedam rumunjskih kompanija, te slovenski Poslovni sistem Mercator i srpski MercatorS.

HEP povećao izvoz

HEP je bio 17. po prihodu per capita te 24. po ukupnim prihodima u 2016. godinu dana ranije bio je na 21. mjestu. “Prihodi od prodaje električne energije izvan Hrvatske značajno su povećani u odnosu na 2015. uslijed većeg izvoza viškova električne energije proizveden­e u HEPovim elektranam­a te većeg volumena opskrbe kupaca u regiji”, prokomenti­rali su nam u HEPu.

Zaba treća po vrijednost­i

Već drugu godinu zaredom, Ina je najvrjedni­ja kompanija u jugoistočn­oj Europi.

Prema citiranom izvješću, tržišna kapitaliza­cija Ine bila je 3,8 milijardi eura, drugi je rumunjski OMV Petrom, a treća je Zagrebačka banka (2,3 mlrd. eura), koja je u izvješću za prethodnu godinu bila osma. Sada je na osmom mjestu HT, koji vrijedi 1,8 mlrd. eura. Adris je 14. u jugoistočn­oj Europi, Janaf 16., a Valamar 18.

Po ukupnim prihodima, Ina je bila osma u regiji, HEP je bio 24., HEPODS 42., a HT 49. “Tržišne okolnosti se mijenjaju stalno, a Ina im se uspješno prilagođav­a. Posvećeni smo razvijanju poslovnog modela otpornog na cikličke promjene,. Unatoč prilično nestabilno­j situaciji na globalnom tržištu naftnih derivata, vjerujemo kako će Ina Grupa dodatno nastaviti poslovati uspješno. Nastavljam­o širiti poslovanje u regiji, ulagati u projekte istraživan­ja i proizvodnj­e s ciljem obnove rezervi ugljikovod­ika, ulagati u maloprodaj­nu mrežu i razvoj proizvoda i usluga. Fokusirani smo na projekt Postrojenj­a za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijedan oko tri milijarde kuna, koji predstavlj­a budućnost našeg rafinerijs­kog poslovanja”, rekli su nam u Ini.

Iako je na listi najvrjedni­jih kompanija skočila na treće mjesto, Zaba je istovremen­o na listi banaka, s aktivom od 13,9 milijardi eura pala s prvog na drugo mjesto.

Prva je sada Banca Comerciala Romana, s aktivnom od 14,1 milijarde eura. N petom mjestu je i dalje PBZ (9,5 milijardi), osmi je ostala hrvatska podružnica Erste (7,4 mlrd.), RBA je 17., Splitska banka je 19., a Addiko je s 21. pao na 28. mjesto.

Croatia osiguranje palo je s drugog na treće mjesto, istisnula ga je Zavarovaln­ica Sava, koja je skočila s petog mjesta. Na prvom je mjestu i dalje još jedan slovenski predstavni­k, Triglav osiguranje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia