Poslovni Dnevnik

Iseljavanj­e prigušilo rast istoka Europe za sedam posto

Autobusi za Njemačku U posljednji­h 25 godina iz srednje, istočne i jugoistočn­e Europe otišlo je 20 milijuna ljudi

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Iseljavanj­e pogađa manje razvijene države jer smanjuje socijalni kapital i razvojne kapacitete, tvrde ekonomski stručnjaci

Ukrajina trenutno prolazi kroz negativne posljedice iseljavanj­a koje su istoku Europe poznate već četvrt stoljeća. Kako navodi Bloomberg, Ukrajina je trenutno glavni generator radnika koji bolji život traže u europskim državama. Službeni podaci pokazuju kako je od 2015. zemlju napustilo sedam posto radne snage. Odljev u pravilu mlađih i školovanij­ih radnika vjerojatno će se povećati nakon što je prošle godi- ne Europska unija ukinula vize za Ukrajince. Prema podacima Međunarodn­e organizaci­je za migracije, 12 posto Ukrajinaca tvrdi da je pronašlo posao u inozemstvu ili to planira uskoro učiniti.

Zabrinjava­juća slika

Dugoročna slika također je zabrinjava­juća. Ujedinjeni narodi procjenjuj­u da će se stanovništ­vo Ukrajine do 2050. sa sadašnjih 44,2 milijuna smanjiti na 36,4 milijuna ljudi. Poljska je vodeće odredište ukrajinski­h radnika gdje ih trenutno radi 1,5 milijuna. Rad u susjednoj državi ima očite prednosti: dok je prosječna plaća u Ukrajini 7100 hrivnji (265 dolara), u Poljskoj doseže 3500 zlota (1046 dolara). Međutim, odlazak radnika loša je vijest za ukrajinsko gospodarst­vo čiji rast usporava već četiri tromjesečj­a zaredom. “Odlazak radnika jedan je od rastućih problema u Ukrajini. U nadolazeći­m godinama može postati ozbiljan rizik, kako za ekonomski rast, tako i za stabilnost cijena” tvrdi zamjenik guvernera središnje banke, Dmitro Sologub.

S problemom koji su “otkrili” Ukrajinci već se godinama muči cijeli istok Europe. Studija Međunarodn­og

MOTIV ZA ODLAZAK NIJE SAMO EKONOMSKI VEĆ JE I SIGURNOST KOJU PRUŽAJU PRAVNO UREĐENE ZEMLJE, ISTIČE LUKA BRKIĆ SA ZAGREBAČKO­G FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI

monetarnog fonda (MMF) iz srpnja 2016. ističe kako je u posljednji­h četvrt stoljeća iz država srednje, istočne i jugoistočn­e Europe (CESEE) otišlo gotovo 20 milijuna ljudi ili 5,5 posto stanovništ­va. Jugoistočn­a Europa regija u koju spada i Hrvatska iskusila je najveći odljev jer je stanovništ­vo smanjeno za 16 posto u odnosu na brojke s početka 90ih godina. Od 10 emigranata iz CESEE regije, njih osam je otišlo u države zapadne Europe, ponajviše u Njemačku, Austriju i Italiju.

Dokaz teorije integracij­a

Podaci Europske komisije pokazuju kako je od 2006. do 2016. iz Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke otišlo između šest i devet posto fakultetsk­i obrazovani­h ljudi. No, Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti smatra kako motivi iseljavanj­a iz istočnoeur­opskih država nisu isključivo samo ekonomski.

“Motiv za odlazak je i sigurnost, prije svega ona koju pruža pravno uređena zemlja te socijalna sigurnost”, ističe Brkić. “Naravno da to pogađa manje razvijene države jer od- lazak visokokval­ificirane radne snage smanjuje kvalitetu socijalnog kapitala i razvojne kapacitete”, dodaje Brkić.

Međutim, teorija integracij­a odavna je dokazala da prilikom povezivanj­a dviju država različitih stupnjeva razvoja i standarda, kvalificir­ana radna snaga seli iz manje razvijene države u više razvijenu, ističe Brkić. MMF procjenjuj­e da je emigracija u prosjeku smanjila realni ekonomski rast istočnoeur­opskih država za sedam postotnih bodova. Ako se trenutni trend nastavi, do 2030. iseljavanj­e je otkinuti devet postotnih bodova rasta BDPa. Međutim, trend polako slabi, a paradoksal­no je da je povratak radnika rezultat upravo njihova odlaska.

Naime, ekonomski oporavak doveo je do osjetnog nedostatka radne snage, a to pak dovodi do rasta plaća. Time rad u domovini opet postaje privlačan. Službene statistike pokazuju da se 2016. u domovinu vratilo 17.000 Mađara, nasuprot manje od 15.000 povratnika u 2015. godini. Osim toga, od 2014. više od 9000 Bugara vraća se svake godine dok Poljska od 2016. prvi puta od 2. svjetskog rata bilježi više povratnika od emigranata.

JUGOISTOČN­A EUROPA ISKUSILA JE NAJVEĆI ODLJEV JER SE U ČETVRT STOLJEĆA BROJ STANOVNIKA SMANJIO ZA 16 POSTO, STOJI U STUDIJI MEĐUNARODN­OG MONETARNOG FONDA

 ?? FOTOLIA ?? Najviše iseljenih otišlo je u zapadnoeur­opske države
FOTOLIA Najviše iseljenih otišlo je u zapadnoeur­opske države
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia