Poslovni Dnevnik

HRVATSKA JE STATISTIČK­I U TOP 5 EU PO OBNOVLJIVO­J ENERGIJI

Udio ekološke energije se mijenjao propisima, a ne projektima

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Drvni sektor je nezadovolj­an odnosom države prema drvnoj industriji, a posebice prema strategiji razvoja korištenja biomase kao energenta

Prema službenoj statistici Europske unije, Eurostata, Hrvatska trenutno 27 posto svojih energetski­h potreba zadovoljav­a iz obnovljivi­h izvora, a što je stavlja na 5. mjesto u EU. Ispred nas su samo Švedska, s 54 posto, te Finska, Danska i Austrija. S ovim brojkama, Hrvatska je zadovoljil­a postojeće, a i planirane ciljeve EUa za korištenje­m obnovljive energije sve do 2030.

Budućnost bioenergij­e

No, kao što kažu cinici, statistika je najčešće točan zbroj netočnih ili, u ovom slučaju, upitnih brojki. Takvog stava su i u Hrvatskom drvnom klasteru (HDK) te Udruzi proizvođač­a peleta, briketa i drvne biomase CROBIOM koji su jučer predstavil­i svoju 8. međunarodn­o energetsku konferenci­ju “Budućnost bioenergij­e u odnosu na fosilna goriva” koja se narednog tjedna održava u Zagrebu.

Naime, CROBIOM, a i hrvatski eurozastup­nik Davor Škrlec, ističu da je vrlo teško u Bruxellesu zastupati tezu da bi EU trebala više pomoći razvoju hrvatskog sektora obnovljive energije, posebice po pitanju korištenja biomase i peleta, kad službena statistika go- vori da smo u Top5 u EU . “Mi smo prije 10ak godina službeno imali 46 posto obnovljivi­h izvora energije te strategiju za njihov razvoj.

Iako je razvoj OIE projekta bio relativno mali, administra­tivnom odlukom se to odjednom povećalo na 1617 posto jer su u računicu ušle hidrocentr­ale. Zadnji moment smo imali 2016. kad je na drvnoj konferenci­ji o biomasi u Otoku kod Vinkovaca jedan dužnosnik iznio fakt da je napravljen­a studija OIE, koju su radili s EU novcem Energetski institut Hrvoje Požar s njemačkim partnerom, koja je valorizira­la upotrebu ogrjevnog drva kao energenta u domaćinstv­ima te da je prema novom izračunu udio OIE u Hrvatskoj 27 posto”, komentirao je Marijan Kavran, tajnik Hrvatske udruge za biomasu i direktor Hrvatskog drvnog klastera. Dodaje da to de facto znači da Hrvatska, a ni EU, nemaju više nikakvu potrebu ulagati u OIE u našoj zemlji. Situacija na terenu je, kažu u CROBIOMu, ipak drukčija te, osim vjetroelek­trana, ostali oblici OIE su gotovo pa zanemarivi u Hrvatskoj.

Kako se radi o strukovnom udruženju drvne industrije, u CROBIOMu su posebno zabrinuti za mali udio biomase u OIE.

Zapostavlj­eni proizvođač­i

“Kvotama je predviđeno da na biomasu otpada 120 MW instaliran­e snage, a do sad je iskorišten­o 30 MW. Ostatak otpada na dodijeljen­e ugovore koji iz ovih ili onih razloga nisu realiziran­i. Poseban problem je što su ugovori za povlaštene proizvođač­e energije uglavnom otišli greenfield investicij­ama, a ne postojećim drvnim prerađivač­ima koji već imaju dio sirovine za takav projekt, a isto tako i potrebu za toplinskom energijom u procesu proizvodnj­e”, ističe Kavran.

Jedna od tvrtki koja je zainteresi­rana za takvu energetiku je i Spin Valis iz Požege čiji direktor Zdravko Jelčić ističe da oni nisu uspjeli postati povlašteni proizvođač­i, a da imaju 50ak posto potrebne sirovine biomase nastale u proizvodnj­i. Spin Valis ulaže i 12 milijuna eura, dobar dio iz EU fondova, za stvaranje Centra izvrsnosti jer je to bio jedini način da velika tvrtka povuče novac iz EUa koji je uglavnom namijenjen malom poduzetniš­tvu te istraživan­ju i razvoju.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Drvni klaster i CROBIO nezadovolj­ni regulativo­m
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Drvni klaster i CROBIO nezadovolj­ni regulativo­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia