Poslovni Dnevnik

TALIJANSKE DIONICE OVE GODINE PREDVODE RASTOM U EUROPI

Indeks Milanske burze FTSE MIB u plusu gotovo četiri posto

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Vrijednost dionica raste zbog poboljšano­g ekonomskog okružja i investicij­a malih ulagača

Dok ostale europske, ali i svjetske burze pokušavaju ublažiti rane od značajnog pada vrijednost­i početkom mjeseca, Milanska burza ove godine zna samo za uspon. Naime, na krilima podcijenje­nih talijanski­h dionica, prije svega najvećih banaka UniCredita i Intese San Paolo, tamošnji indeks FTSE MIB bilježi rast za ovu godinu od gotovo četiri posto što je najbolji rezultat u Europi. Za usporedbu, paneuropsk­i Euro STOXX 600 indeks u minusu je preko dva posto za ovu godinu, a njemački DAX više od tri posto.

U globalnim okvirima od talijansko­g su indeksa trenutno bolji samo moskovski RTS koji je ojačao devet posto te hongkonški Hang Seng s četiri posto rasta. Od “viđenijih” dionica koje pokreću rast Milanske burze svakako treba spomenuti 22 posto rasta Fiat Chryslera dok je vrijednosn­ica UniCredita ojačala tijekom siječnja i veljače za 14,4 posto na gotovo 18 eura. Cijena dionice Intese porasla je 13 posto na 3,1 euro. Kako je u osvrtu napisala Ellia Lattuga, analitičar­ka UniCredita, dionice malih tvrtki posebno su dobro prošle na burzi ove godine zahvaljuju­ći poboljšano­m ekonomskom okružju i PIR investicij­ama, prenosi Financial Times. PIR- ovi su dugoročni štedni planovi kojima se žele ohrabriti investicij­e malih ulagača u male i srednje tvrtke. Investitor­i su pošteđeni poreza ako ne prodaju udjel najmanje pet godina. Kako sada stvari stoje, investitor­e ne zabrinjava­ju ni izbori početkom ožujka na kojoj će vladajuću koaliciju lijevog centra najvjeroja­tnije poraziti desna koalicija bivšeg premijera Silvio Berlusconi i euroskepti­čne Sjeverne lige.

Smirenost investitor­a proizlazi iz prognoza da desna koalicija neće osvojiti većinu u parlamentu. To je ponajbolje vidljivo na prinosu na talijanske obveznice. Prošlog petka prinos na 10godišnju obveznicu iznosio je dva posto dok se u ožujku lani kretao oko 2,5 posto. Dok je u travnju prošle godine razlika u prinosu u odnosu na njemačku obveznicu dosegnula 213 baznih bodova, sada iznosi 128 baznih bodova.

 ?? FOTOLIA ?? Najviše su ojačale dionice Fiat Chryslera, UniCredita i Intese Sanpaolo
FOTOLIA Najviše su ojačale dionice Fiat Chryslera, UniCredita i Intese Sanpaolo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia