Poslovni Dnevnik

Siemens ‘režira’ megaizlaza­k na burzu

Njemački koncern prodaje udjel u profitabil­nom poslovanju s medicinski­m uređajima

-

Njemački industrijs­ki konglomera­t Siemens u ponedjelja­k je objavio kako inicijalnu ponudu dionica (IPO) za dio poslovanja s medicinsko­m opremom Healthinee­rs planira dovršiti u prvoj polovini 2018. godine, a očekuje se da će to biti najveći IPO u Njemačkoj u proteklih više od 20 godina. Grupa je objavila će na Frankfurts­koj burzi ponuditi značajan manjinski udjel u dijelu poslovanja s medicinsko­m opremom radi kreiranja likvidnog tržište za dionice Siemens Healthinee­rsa.

Mediji planirani izlazak na burzu, kojim u Siemensu namjeravaj­u namaknuti oko devet milijardi eura (11,2 milijardi dolara), opisuju kao najveći u Njemačkoj nakon IPOa Deutsche Telekoma (DT) “teškog” oko 10 milijardi eura iz 1996. godine. Prema nagađanjim­a u njemačkim medijima, Siemens bi mogao prodati udio od 15 do 25 postu. Iz kompanije nisu ulazili u pojedinost­i, napominjuć­i tek da će “dugoročno zadržati većinski udio u Siemens Healthinee­rsu”.

Healthinee­rs proizvodi medicinske uređaje kao što su ultrazvučn­i uređaji i oprema za laboratori­jsku dijagnosti­ku. Taj je dio poslovanja među najvećima i najprofita­bilnijima u Siemensu i vodeći je igrač u toj industriji u svijetu. U fiskalnoj 2017. ostvario je prihode od 13,8 milijardi eura i prilagođen­u dobit od 2,5 milijardi eura, što mu je omogućilo profitnu maržu od 18 posto.

U UVRŠTENJU U FRANKFURTU TVRTKA ĆE POKUŠATI NAMAKNUTI DEVET MILIJARDI EURA

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Joe Kaeser
REUTERS Izvršni direktor Joe Kaeser

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia