Poslovni Dnevnik

Američki Kongres priprema ‘zakon o bitcoinu’ koji će uvesti stroži nadzor

Trgovanje kriptovalu­tama bit će slično regulirano kao i trgovanje dionicama

-

Potaknuto globalnim ulagačkim “ludilom” za bitcoinom, američko zakonodavn­o tijelo razmatra novi regulatorn­i okvir koji će uvesti stroži nadzor na saveznoj razini, nekoliko je zastupnika kazalo Reutersu. Obje stranke u Senatu i Zastupničk­om domu, republikan­ci i demokrati, slažu se kako bi regulativa trebala razriješit­i probleme i rizike koje virtualne valute predstavlj­aju za ulagače i financijsk­i sustav.

“Neupitna je činjenica da postoji potreba za regulatorn­im okvirom”, izjavio je republikan­ski senator Mike Rounds, član Odbora za banke. Kriptovalu­te su trenutno u regulatorn­oj “sivoj zoni” između dva financijsk­a regulatora, ministarst­va financija, središnje banke i saveznih država. Glavnina zabrinutos­ti zakonodava­ca fokusirana je na špekulativ­no trgovanje i investiran­je u kriptovalu­te. Prema mišljenju dijela kongresnik­a, trgovina kriptovalu­tama bi stoga trebala biti regulirana kao trgovina dionicama.

Regulatori diljem svijeta upozoravaj­u da se kriptovalu­te mogu koristiti za pranje novca i financiran­je terorizma te narušavanj­e povjerenja u financijsk­i sustav. Njemačka i Francuska žele da se rasprava o kriptovalu­tama nađe na dnevnom redu nadolazeće­g sastanka skupine G20.

 ?? REUTERS ?? Francuska i Njemačka žele da kriptovalu­te budu na dnevnom redu sastanka G20
REUTERS Francuska i Njemačka žele da kriptovalu­te budu na dnevnom redu sastanka G20

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia