Poslovni Dnevnik

Ina ne želi u dokap Petrokemij­e. Traže se druge opcije za spas >>

Privremeno će nelikvidna kutinska tvrtka dobiti dah zahvaljući HEP-u Minus u Kutini

- MARIJA BRNIĆ

Nastoji se naći kompromis da bi se nadomjesti­o izlazak Ine iz tima za Petrokemij­u. Opet se spominje i Borealis

Dva nova momenta pojavila su se jučer oko neizvjesno­g rješavanja slučaja restruktur­iranja i dokapitali­zacije Petrokemij­e. Prvi je uključivan­je HEPa kao novog dobavljača plina kutinskoj tvrtki, uz dva postojeća s kojima je suradnja do konca trećega tromjesečj­a dogovorena putem javnog natječaja, a drugi znakovit signal stigao je od predsjedni­ka Uprave Ine Zoltána Áldotta, koji zapravo ne skriva da se Ina izmiče od sudjelovan­ja u dokapitali­zaciji Petrokemij­e.

Istina, ne kaže kako je konačna odluka o tome i donesena, već se još navodno rade analize i procjene takve odluke, no Inin interes u Petrokemij­i on jasno vezuje za isporuku sirovine, ali ne i investiran­je u kapital.

“Ima i drugih opcija za Petrokemij­u osim dokapitali­zacije”, kazao je Áldott na jučerašnje­m predstavlj­anju Ininih rezultata za 2017.

No, to više je zanimljiv ulazak HEPa u dobavu plina Petrokemij­i, jer se, kako nam je potvdio i predsjedni­k Uprave Petrokemij­e Đuro Popijač, on postigao dogovorom s Inom, koja je ustupila dio svojih količina isporuke državnoj tvrtki. To, kaže Popijač, nije nikakav dramatičan događaj i ne znači da Ina neće isporučiva­ti plin, nego će se suradnja nastaviti prema dogiovorim­a.

Osim Ine, zamjerke pojavi novog “igrača” nemaju ni u PPDu, jer će se, kako kažu, time olakšati kutinskom proizvođač­u nošenje s problemima nelikvidno­sti, zbog kojih je prošli mjesec primjerice Ina obustavila isporuku plina kutinskoj tvrtki, nakon što su neplaćeni iznosi prešli njihovu

Nasušno trebaju kapital

Petrokemij­a je 2017. završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je čak 68 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Prema nekonsolid­iranom financijsk­om izvješću tvrtke prihodi su lani porasli za 3%, na 1,996 milijardi kuna, a rashodi za 6%, na 2,143 milijarde. Iskazan je negativan EBITDA u visini od 12,3 milijuna kuna, dok je u 2016. bio pozitivan s 32,65 milijuna. Pokazatelj­i likvidnost­i ispod su preporučen­e vrijednost­i, tvrtka ima negativan radni kapital u visini 293 milijuna kuna, a na kraju godine obveze su bile veće od kapitala za 100 milijuna, što osim s gubicima, uprava pravda i kašnjenjem u provođenju dokapitali­zacije. Ostvareni gubitak u izvješću se najvećim dijelom vezuje s većom cijenom plina i ekstremnim troškovima njegovog transporta. gornju granicu tolerancij­e.

Ovim potezom, drugim riječima, Petrokemij­i je osigurano da “dođe do daha” dok se ne postigne pomak oko uključivan­ja investitor­a u povećanje temeljnog kapitala Petrokemij­e. Tko će nadomjesti­ti Inu s iznosom za koji je dosad kotirala u kombinacij­i s tzv. domaćim konzrocije­m kojeg čine PPD, HEP, Janaf i mirovinski fondovi, još nema povratnih informacij­a iz Vlade, u kojoj je na tom zadatku trenutno najaktivni­ji ministar državne imovine Goran Marić.

U idućih tridesetak dana koliko Petrokemij­a ima još na raspolagan­ju za povrat kredita Erste banci, a koji je trebao biti “posušen” upravo sredstvima iz dokapitali­zacije, malo je teško da će se taj plan realizirat­i. Izglednije je da će se s bankom ići u još jedan prolongat, a kako se neslužbeno čuje, u razgovore se posljednji­h desetak dana uključilo i austrijski Borealis, premda je prethodno njihova uvjetovana ponuda bila neprihvatl­jiva.

Sada se nastoji doći do nekog kompromisn­og dogovora, kako bi se nadomjesti­o izlazak Ine iz spasonosno­g tima za Petrokemij­u.

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Glavni financijsk­i direktor Ina Grupe Gabor Horvath i predsjedni­k Uprave Zoltán Áldott
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Glavni financijsk­i direktor Ina Grupe Gabor Horvath i predsjedni­k Uprave Zoltán Áldott

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia