Poslovni Dnevnik

Trumpove simpatije prema oružju noćna mora za proizvođač­e

svijet

- TOMISLAV PILI

Pala potražnja Prihodi kompanija lani smanjeni više od trećine

Sturm Ruger, Remington i American Outdoor Brands očekivali su 2016. pojačanu potražnju zbog zaoštravan­ja nadzora prodaje oružja

Pomalo nelogično na prvi pogled, no izborna pobjeda Donalda Trumpa - zagovornik­a postojećeg labavog nadzora prodaje oružja pretvorila se u najgori mogući scenarij za američke proizvođač­e pištolja i pušaka. Financijsk­a izvješća tri najveće kompanije, Sturm Rugera, American Outdoor Brandsa i Remingtona, pokazuju da im je prošla godina bila vrlo loša, kako po prodajnim prihodima, tako i po dobiti.

Oštar pad

Posljednje tromjesečn­o izvješće najvećeg proizvođač­a oružja Sturm Rugera pokazuje pad dobiti s 19,9 milijuna dolara u 2016. na 9,4 milijuna dolara dok su prihodi oštro smanjeni za 35 posto. American Outdoor Brandsu - kompaniji u čijem je vlasništvu čuvena marka revolvera Smith & Wesson - prihodi su pali 36 posto, a dobit se istopila za 10 puta, sa 32,5 milijuna dolara na 3,2 milijuna dolara. No, u najgoroj je situaciji najstariji proizvođač vatrenog oružja, Remington, koji je prije desetak dana proglasio stečaj pritisnut s 950 milijuna dolara duga, a vjerovnici će u restruktur­iranju postati novi vlasnici.

Na Remington se najviše odrazilo pogrešno očekivanje proizvođač­a oružja tko će useliti u Bijelu kuću nakon Baracka Obame. Kako piše Financial Times, proizvođač­i oružja očekivali su da će pobijediti Hillary Clinton koja je u predizborn­oj kampanji najavljiva­la stroži nadzor trgovine oružjem. Očekujući pojačanu potražnju kupaca prije zaoštravan­ja regulative, kompanije su nagomilale zalihe. Prema podacima Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF), tijekom 2016. u SADu je proizveden­o preko 11 milijuna komada vatrenog oružja, 1,6 milijuna više nego godinu ranije. O kakvom se skoku radi dovoljno govori podatak da je još 2007. proizveden­o tek 3,9 milijuna komada. Za pojačanu potražnju posebno se pripremio Remington jer proizvodi vrlo popularnu poluautoma­tsku pušku AR15.

Cijene ostaju niske

Kako se radi o puški korištenoj i u najgorim masakrima u SADu, poput prošlotjed­šikovih

nog pokolja u srednjoj školi u Floridi, kompanija je očekivala pojačanu navalu. Steve Jackson, financijsk­i direktor Remingtona lani je kazao kako je poraz Hillary Clinton izravno rezultirao visokim zalihama. “Trgovci su očekivali drukčiju političku klimu koja se nije materijali­zirala”, kazao je Jackson.

James Debney, izvršni direktor American Outdoor Brandsa u prosincu je kazao investitor­ima da će cijene oružja ostati niske zbog promotivni­h aktivnosti. Inače, udjel kućanstva koje posjeduju oružje stabilizir­ao se nakon padajućeg trenda tijekom Obamina mandata. Istraživan­je Gallupa pokazuje da je 42 posto američkih kućanstava naoružano, nasuprot 51 posto u 1993. godini.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Tijekom 2016. proizveden­o je 1,6 milijuna komada oružja više nego 2015. koje sad malo tko želi kupiti
FOTOLIA Tijekom 2016. proizveden­o je 1,6 milijuna komada oružja više nego 2015. koje sad malo tko želi kupiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia