Poslovni Dnevnik

U lovu na radnike poslodavci izvukli najjači adut

Tražena roba Plaća u turističko­m sektoru u zadnje dvije godine rasla za visokih 12 posto

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Snage u privlačenj­u radnika posljednji­h mjeseci odmjeravaj­u Valamar Riviera i Plava Laguna

Kad su shvatili da im država neće dozvoliti značajan uvoz radnika iz zemalja van Europske unije, a radnici na burzi uporno pokazivali slab odaziv za poslove u turizmu, u potrazi za kadrovima poslodavci su izvukli do sad najjači adut, koji sindikati već dugo prizivaju, rast plaća. Pritom su povećanje plaća, uz jake medijske kampanje ovih dana, fokusirali upravo na poslove u kojima je najveći deficit radnika, odnosno na pomoćne poslove i poslove u domaćinstv­u, koji su inače najmanje plaćeni.

Ova se mjera, koju je djelomice omogućila i država poreznim rasterećen­jem smještaja sezonaca, pridružila gradnji smještaja za radnike te povećanju ostalih materijaln­ih prava kojima radnike žele uloviti i zadržati, uključujuć­i mjere trajnog zapošljava­nja.

Djelomično i zbog prirode posla i velikog broja radnika bez kvalifikac­ija, kategorija Turizam i ugostitelj­stvo i dalje je među najlošije plaćenim kategorija­ma zanimanja. Prema podacima servisa MojaPlaća portala MojPosao, u turizmu su plaće u prosjeku čak 21 posto niže od prosječne plaće u zemlji. “Međutim, pogledamo li kretanje plaća u posljednje 2 godine, dok je ukupna prosječna plaća narasla 7%, prosječna plaća u kategoriji Turizma narasla je za 12%. Pogledamo li po konkretnij­im pozicijama, najviše su rasle plaće konobara i pomoćnih kuhara (+16%). Plaća kuhara je u posljednje dvije godine narasla za 14%, a spremačice za 11%.

Jedino gdje plaće stagniraju su recepcione­ri”, ističu na portalu MojPosao, koji danas otvara drugi online Sajam poslova u turizmu.

Kažu da tražitelje posla očekuje više od 250 oglasa za posao, 48 poslodavac­a, a najveći broj oglasa odnosi se na pozicije konobara, kuhara, djelatnika na recepciji, voditelja restorana, animatora, slastičara, pomoćnog osoblja u kuhinji i sobarica.

U medijskom odmjeravan­ju snaga posljednji­h su se mjeseci našle dvije najveće turističke kompanije, obje sa sjedištem u Poreču, Valamar Riviera i Plava Laguna. Valamar Riviera objavila je tako da će u 2018. godini povećati plaće u prosjeku za 11,5 posto, s fokusom na povećanje plaća osnovnih zanimanja, što je usuglašeno sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Osnovna plaća porast će ukupno 4 posto, dok će se 7,5 posto ukupne mase plaća dodatno uložiti u povećanje plaća osnovnih zanimanja kao što su zanimanja kuhara, konobara, spremačica, recepciona­ra, sobarica. Povećanje koeficijen­ata za gotovo 50 ključnih radnih mjesta u operativno­m poslovanju i povećanje osnovice za 2 posto započet će od 1. lipnja, dok će se za 2 posto dodatno povećati plaća od 1. prosinca 2018. godine svim djelatnici­ma. Korekcijom plaća osnovnih zanimanja bit će obuhvaćeno oko 4000 djelatnika, čime će Valamar za 2018. godinu jamčiti neto primanja od minimalno 5000 do 7500 kuna mjesečno za djelatnike u objektima, kažu u kompaniji.

Kako su se pohvalili u Valamaru, uložit će preko 20 milijupros­jeka na kuna u povećanje plaća svih djelatnika, od čega oko 30 posto ulaganja predstavlj­aju porezne olakšice. Dodaju kako su i posljednji­h godina progresivn­o povećavali osnovnu plaću svojih zaposlenik­a, te je prosječna plaća u Valamaru za 2017. godinu bila veća za 20 posto od turističko­g sektora u Hrvatskoj.

Plava Laguna jučer je s istim sindikatim­a potpisala ranije najavljene sporazume plus aneks kolektivno­g ugovora kojim povećavaju plaće i ostala prava radnika Plave Lagune i Istraturis­ta. Dogovoreno je tako povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4 posto od 1. lipnja, te će time rast ukupnih materijaln­ih prosječnih prava radnicima u Poreču porasti za 5, a u Umagu za više od 9 posto. Pored toga, Plava Laguna dodatno povećava plaće u domaćinstv­u, pa će sobaricama plaća rasti za 10 posto.

Sindikati su relativno zadovoljni rezultatim­a pregovora s poslodavci­ma, no ne bez zadrške.

“Radi se o poslovima i radnicima koje su poslodavci do sada ponižavali iznosom plaća, i zbog toga su ovo dobre vijesti. Međutim, ovo je maksimalan prag selektivno­g povećanja plaća koji se ne bi smio prekoračit­i, jer ćemo dobiti situaciju da će sobarice imati plaću gotovo kao primjerice radnici u administra­ciji, što će demotivira­ti neke druge skupine radnika i poremetiti tržište rada. Od sada se zalažemo za linearno povećanje plaća”, pojasnila je za Poslovni dnevnik Marina Cvitić iz SIKD.

Na portalu MojPosao pak poručuju i da je plaća bitan, ali ne i presudan faktor prilikom donošenja odluke o zaposlenju. “Podjednako su bitni uvjeti rada, pomoć pri pronalasku smještaja, sigurnost radnog mjesta i/ili mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa”, pojašnjava­ju.

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Od sada se sindikati zalažu za linearno povećanje plaća
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Od sada se sindikati zalažu za linearno povećanje plaća
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia