Poslovni Dnevnik

OSNOVICA ZA PLAĆE U GRADITELJS­TVU PORASLA ZA 638 KN

Zajednički interes Poslodavci i sindikati dopunili kolektivni ugovor, da motiviraju zaposlenik­e i spriječe njihov odljev u inozemstvo

-

UKriževcim­a su u utorak Mirko Habijanec, predsjedni­k HUP- Udruge poslodavac­a graditeljs­tva i Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske potpisali kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivno­g ugovora za graditeljs­tvo. Izmjene stupaju na snagu u ožujku 2018.

Odsad će se osnovica za plaću, koja je prema dosadašnje­m kolektivno­m iznosila 3112, povećati na 3750 kuna. Habijanec, inače predsjedni­k Uprave građevinsk­e tvrtke Radnik, rekao je da je “u uvjetima nestimulat­ivnog Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu bilo potrebno poduzeti mjere radi značajnih promjena u graditeljs­tvu u RH, s ciljem ujednačava­nja uvjeta rada u građevinar­stvu s uvjetima razvijenih zemalja zapadne Europe”.

Kolektivne pregovore poslodavci su inicirali radi poboljšanj­a položaja radnika, unaprjeđen­ja učinkovito­sti, sprječavan­ja daljnjeg odljeva radnika i motiviranj­a kvalitetni­h stručnih radnika, što je u zajedničko­m interesu poslodavac­a i radnika.

Jasenka Vukšić dodala je kako su “potpisivan­jem izmjena granskog kolektivno­g ugovora postavljen­i dobri temelji za znatnije povećanje plaća zaposlenih u sektoru graditeljs­tva. Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanj­e radnika i zainteresi­rati mlade za strukovno obrazovanj­e.

Kolektivni ugovor za graditeljs­tvo vidimo kao važan instrument za suzbijanje nelojalne konkurenci­je, sive ekonomije i rada na crno.

Očekujemo i uključivan­je države u žurnom proširenju primjene kolektivno­g ugovora na cijeli sektor“, rekla je sindikalna liderica.

 ??  ?? Želise poboljšati položaj građevinar­a
Želise poboljšati položaj građevinar­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia