Poslovni Dnevnik

‘Zadruge su biznis, ali i demografij­a’

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Ključno pitanje u novom zakonu o zadrugarst­vu je zaštita imovine, bitne za razvoj i funkciju zadruga

UHrvatskom centru za zadružno poduzetniš­tvo održan je prvi sastanak radne skupine za izradu prijedloga novog zakonodavn­og okvira za zadrugarst­vo. Važna rasprava vodila se o problemu zaštite zadružne imovine te je ocijenjeno kako je to ključno pitanje za budućnost zadrugarst­va, jer imovinu zadruga treba zaštititi kao nedjeljivo zadružno vlasništvo, a zadružnu imovinu danas nepostojeć­ih zadruga koja se još vodi kao zadružna iskoristit­i za razvoj zadrugarst­va i što prije vratiti u funkciju, ističu u HCZP. Zaključeno je i da treba regulirati porezni tretman zadruga, a neophodnim se ocije-

Tomislav Klarić-Kukuz

HCZP nilo donošenje poreznih olakšica za zadruge, što je vezano uz zaštitu imovine. Jedna od tema bilo je i pokretanje Fonda za razvoj zadružnog poduzetniš­tva što je nužno i njegovo osnivanje treba regulirati novim Zakonom o zadrugama, a fond bi trebao biti razvojni i kreditni. Ravnatelj HCZPa Tomislav KlarićKuku­z kaže kako je bitno shvatiti da su zadruge biznis i da ljudi moraju imati koristi od ulaska u njih i poslovanja na zadružni način zbog čega im to treba i omogućiti.

“Zadruge su i biznis i demografij­a i posebna životna filozofija koja objedinjuj­e slobodnu tržišnu ekonomiju i društveni razvoj”, ističe KlarićKuku­z. U Hrvatskoj su registrira­ne 1302 zadruge, od kojih više od 40% poljoprivr­ednih. Daleko je to još od prosjeka EU, a o tome da zadrugarst­vo kod nas nije još zaživjelo dovoljno govori da je u Italiji udjel zadruga u BDPu države oko 15 posto, a u Hrvatskoj svega 0,5 posto.

 ??  ?? Prema podacima iz 2015. zadruge su imale 2700 radnika i prihod od 1,6 mlrd. kn
Prema podacima iz 2015. zadruge su imale 2700 radnika i prihod od 1,6 mlrd. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia