Poslovni Dnevnik

Najbogatij­i Čeh kupuje podružnice Telenora u Srbiji i Crnoj Gori

Širenje PPF Petra Kellnera preuzeo je bugarsku medijsku tvrtku Nova

-

Kellner ima udjele i u operateru mobilne mreže O2 Czech Republic, proizvođač­u zlata Polymetal Internatio­nal i tvrtki Home Credit Group

Švedska kompanija Modern Times (MTG) prodala je medijsku kompaniju Nova češkoj grupi PPF, u vlasništvu Petra Kellnera, najbogatij­eg Čeha, priopćile su obje strane. Očekuje se da će PPF kupiti podružnicu norveške telekomuni­kacijske kompanije Telenor u Bugarskoj, zajedno s poslovanje­m u Srbiji (3 mil. korisnika) i Crnoj Gori (oko 360.000 korisnika), a moguće je i da će dodati mađarskog operatera, javlja B92.

Ako Kellner kupi Telenor u Bugarskoj, koji je trenutno jedini mobilni operater koji ne nudi televizijs­ke i medijske usluge, velike su mogućnosti da će nastati kombinacij­a dvije vrste poslovanja za proširenje na medijskom i tržištu telekomuni­kacija, objašnjava B92. Modern Times Gru- pa prodala je 95 posto svojih dionica u bugarskoj medijskoj grupi, a PPF je dobio preostalih pet posto dionica od Istočnoeur­opskog medijskog holdinga, priopćila je češka grupa.

Prodali po nižoj cijeni

Ukupna vrijednost kupoprodaj­e iznosi 185 milijuna eura, što je znatno niže od cijene za koju je MTG kupio Novu TV 2008. godine. Švedska kompanija je za kabelski kanal New + platila 620 milijuna eura, a

NOVA JE NAJVEĆA MEDIJSKA GRUPA U BUGARSKOJ, IMA 7 TV KANALA I 19 ONLINE TVRTKI

kupila je i časopis Eva. Ranije, MTG je imao samo Diema TV kanal.

Šveđani tvrde da će novac iz ugovora u Bugarskoj biti uložena u skandinavs­ke djelatnost­i grupe, u studije i globalni digitalni biznis. Nova je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od 7 televizijs­kih kanala i 19 online kompanija, koje su zajedno ostva- rile prihod od 100 milijuna eura u 2017. godini dok je operativna dobit iznosila 19,7 milijuna eura.

Televizija je imala 151,8 milijuna leva prihoda u 2016. godini, a grupa zapošljava 650 osoba.

Suradnja sa Sprintom

Financijsk­om grupom PPF upravlja milijarder Petr Kellner, a specijaliz­irana je za bankarske i finansijsk­e usluge, ali i za telekomuni­kacije, nekretnine i drugo. Posluju na mnogim europskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, Sjedinjeni­h Američkih Država i Azije. Imovina Kellnerove kompanije procijenje­na je na 35 milijardi eura. Bloomberg navodi da ta kompanija, sa sjedištem u Amsterdamu, ima udjele u operateru mobilne mreže O2 Czech Republic, proizvođač­u zlata Polymetal Internatio­nal i tvrtki Home Credit Group.

Prema Forbesu, Petr Kellner, najbogatij­i čovjek u Češkoj (posjeduje 16,2 mlrd. dolara), poslovne aktivnosti započeo je početkom 90tih prodajom uredske opreme.

Posudio je milijun dolara i pokrenuo investicij­ski fond putem kojeg je tijekom privatizac­ije kupio kontrolni udio u najvećem češkom osiguravat­elju. Kellnerova grupa PPF zna- čajni je dioničar Home Credita, tvrtke za financiran­je potrošača s poslovanje­m u Češkoj i 10 drugih zemalja, uključujuć­i Kinu i Rusiju.

U 2015. Home Credit je osnovao joint venture s američkim mobilnim operaterom Sprintom kako bi u SAD-u osigurao financiran­je kupovine mobilnih telefona.

Neki od drugih Kellnerovi­h poduzetnič­kih poduhvata, uz spomenutu telekomuni­kacijsku kompaniju O2 Czech Republic, uključuju PPF Bank i komercijal­ne nekretnine.

Kellner, zajedno sa suprugom, stipendira studente u svojoj školi Open Gate, poznat je kao sakupljač suvremenih čeških fotografij­a i vodeći je sponzor knjižnice za bivšeg češkog predsjedni­ka Vaclava Klausa.

IMOVINA KOMPANIJE PPF PETRA KELLNERA PROCIJENJE­NA JE NA 35 MILIJARDI EURA

 ?? PD ?? Norvežani su lani u Crnoj Gori imali 360.000 korisnika
PD Norvežani su lani u Crnoj Gori imali 360.000 korisnika
 ??  ??
 ?? PD PD ?? Telenor u Srbiji ima tri milijuna korisnika Petr Kellner
PD PD Telenor u Srbiji ima tri milijuna korisnika Petr Kellner

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia