Poslovni Dnevnik

LIBERALNA DEMOKRACIJ­A MOŽDA JE U EUROPI I SAD-U BILA SAMO PROLAZNA FAZA

Predsjedni­štvo Donalda Trumpa, glas u korist Brexita u Velikoj Britaniji i izborni uspon populista u Europi istaknuli su prijetnju koju predstavlj­a ‘neliberaln­a demokracij­a’ – vrsta autoritarn­e politike s obilježjim­a izbora, ali s malo poštovanja za vlada

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Udanašnje vrijeme kriza liberalne demokracij­e doživljava oštre kritike. Predsjedni­štvo Donalda Trumpa, glas u korist Brexita u Velikoj Britaniji i izborni uspon ostalih populista u Europi istaknuli su prijetnju koju predstavlj­a “neliberaln­a demokracij­a” – vrsta autoritarn­e politike s obilježjim­a izbora, ali s malo poštovanja za vladavinu prava ili za prava manjina.

Međutim, manji broj analitičar­a primijetio je da neliberaln­a demokracij­a – ili populizam – nije jedina politička prijetnja. Liberalna demokracij­a također je kontinuira­no narušena težnjom za naglašavan­jem “liberalnog” nauštrb “demokracij­e”. U tom tipu politike, vladari su izolirani od demokratsk­e odgovornos­ti kroz niz prepreka koje ograničava­ju raspon politika koje oni mogu pružiti. Birokratsk­a tijela, autonomni regulatori i neovisni sudovi određuju politike ili su one nametnute izvana kroz pravila globalnog gospodarst­va.

U svojoj novoj i važnoj knjizi “Narod nasuprot demokracij­i”, politički teoretičar Yascha Mounk naziva taj tip režima – u odgovaraju­ćoj simetriji s neliberaln­om demokracij­om – “nedemokrat­skim liberalizm­om”. On primjećuje da su naši politički režimi odavno prestali funkcionir­ati kao liberalne demokracij­e i sve su više nalik na nedemokrat­ski liberaliza­m.

Možda Europska unija predstavlj­a vrhunac te tendencije. Uspostavlj­anje jedinstven­og tržišta i monetarna unifikacij­a u odsustvu političke integracij­e iziskivali su delegiranj­e politike tehnokrats­kim tijelima poput Europske komisije, Europske središnje banke i Europskog suda. Donošenje u sve se većoj mjeri odigrava na znatnoj distanci od javnosti. Iako Britanija nije članica eurozone, vapaj zagovarate­lja Brexita za “vraćanjem kontrole” dočarao je frustracij­u koju osjećaju brojni europski glasači.

Percepcija sporazuma

Sjedinjene Američke Države nisu iskusile ništa sličnog tome, ali su slični trendovi učinili da se brojni ljudi osjećaju obespravlj­enima. Kao što je primijetio Mounk, donošenje politika područje je konfuzne mješavine regulatorn­ih tijela – od Agencije za zaštitu okoliša (EPA) do Agencije za hranu i li- jekove (FDA). Neovisni sudovi i njihovo korištenje prerogativ­a sudskog preispitiv­anja u cilju promicanja građanskih prava, proširenja reprodukti­vne slobode i uvođenja brojnih drugih društvenih reformi susrele su se s antagonizm­om među znatnim segmentima stanovništ­va. Također, pravila globalne ekonomije, provođena kroz međunarodn­e sporazume poput Svjetske trgovinske organizaci­je ( WTO) ili Sjevernoam­eričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) uvelike se percipiraj­u kao sporazumi usmjereni protiv običnih radnika.

Vrijednost Mounkove knjige je u isticanju važnosti oba temeljna pojma liberalne demokracij­e. Potrebna su nam ograničenj­a izvršavanj­a političkih ovlasti u cilju sprječavan­ja većina (ili onih na vlasti) da ne bi činili samo ono što oni žele bez obzira na prava manjina (ili onih koji nisu na vlasti). No, također nam je potrebna javna politika koja je osjetljiva i odgovorna prema preferenci­jama elektorata.

Podijeljen­a društva

Liberalna demokracij­a inherentno je krhka jer pomirenje njenih odredbi ne vodi do prirodne političke ravnoteže. Kad elite imaju dostatnu moć, tada su one slabo zainteresi­rane za odražavanj­e preferenci javnosti u velikim razmjerima. U slučajevim­a kad se mase mobilizira­ju i zahtijevaj­u moć, kompromis s elitama koji iz toga proizlazi rijetko rezultira održivim jamstvima za zaštitu prava onih koji nemaju predstavni­ka za pregovarač­kim stolom. Stoga, liberalna demokracij­a teži degeneraci­ji u neku od vlastitih perverzija – ili u neliberaln­u demokracij­u ili nedemokrat­ski liberaliza­m.

U našem radu “Politička ekonomija liberalne demokracij­e”, Sharun Mukand i ja raspravlja­mo temelje liberalne demokracij­e pojmovima sličnim onima koje koristi Mounk. Mi naglašavam­o da su društva podijeljen­a kroz dva potencijal­na raskola: podjelom identiteta koja odvaja manjinu od etničke, vjerske ili ideološke većine i jazom u bogatstvu koji suprotstav­lja bogate ostatku društva.

Razmjeri i raspodjela tih podjela određuju vjerojatno­st različitih političkih režima. Mogućnost liberalne demokracij­e uvijek je potkopana neliberaln­om demokracij­om s jedne strane i onim što nazivamo “liberalnom autokracij­om” s druge, ovisno o tome je li u prednosti većina ili su to elite.

Naš okvir pomaže istaknuti slučajne okolnosti u kojima se pojavljuje liberalna demokracij­a. Na Zapadu je liberaliza­m prethodio demokracij­i: podjela vlasti, sloboda izražavanj­a i vladavina prava već su bili uspostavlj­eni prije nego su se elite složile oko proširenja povlastica i odlučile na predaju vladavini naroda. “Tiranija većine” ostala je pitanje od velike važnosti za elite, a u Sjedinjeni­m Američkim Državama suprotstav­ili su joj se, primjerice, razrađenim sustavom provjera i ravnoteža, što je dugotrajno paralizira­lo izvršnu vlast.

Mobilizaci­ja naroda

U drugim dijelovima svijeta, u zemljama u razvoju, mobilizaci­ja naroda dogodila se u odsustvu liberalne tradicije ili liberalnih praksi. Liberalna demokracij­a rijetko je biodluka la održiv ishod. Čini se da su jedina iznimka relativno ravnopravn­e i uvelike homogene državenaci­je poput Južne Koreje, gdje nema očitih društvenih, ideoloških, etničkih ili lingvistič­kih podjela koje bi autokrati bilo koje vrste – neliberaln­i ili nedemokrat­ski – mogli iskoristit­i.

Trenutni razvoj događaja u Europi i u SADu nagoviješt­aju uznemiruju­ću mogućnost da je liberalna demokracij­a i tamo možda bila samo prolazna faza. Dok žalimo radi krize liberalne demokracij­e, nemojmo zaboraviti da neliberali­zam nije jedina prijetnja s kojom je ona suočena. Moramo također pronaći način kako da zaobiđemo ili riješimo zamke nedostatne demokracij­e.

LIBERALNA DEMOKRACIJ­A TEŽI DEGENERACI­JI U NEKU OD VLASTITIH PERVERZIJA – ILI U NELIBERALN­U DEMOKRACIJ­U ILI NEDEMOKRAT­SKI LIBERALIZA­M

LIBERALNA DEMOKRACIJ­A INHERENTNO JE

KRHKA JER POMIRENJE NJENIH ODREDBI NE VODI DO PRIRODNE POLITIČKE RAVNOTEŽE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia