Poslovni Dnevnik

Njemačka pred odlukom o dizelašima

Upravni sud sutra odlučuje o zabrani prometa dizelskim vozilima u gradovima

-

Upravni sud u Leipzigu donosi ovaj tjedan odluku o mogućnosti zabrane prometa vozilima s dizelskim motorima, koja bi mogla rezultirat­i zabranom prometa za oko 15 milijuna dizel automobila u većini njemačkih gradova. U četvrtak se odlučuje o gradovima Stuttgart i Düsseldorf, u kojima udruga Njemačka pomoć okolišu (DUH) želi postići zabranu prometa vozilima s dizelskim motorima koji su glavni uzročnici visoke koncentrac­ije du- oksida u ovim gradovima, ali će se odluka primjenjiv­ati i u ostalim pogođenim gradovima.

Lokalni sudovi su u oba slučaja djelomice presudili u korist DUH-a, ali gradovi pred Upravnim sudom žele razjasniti pravnu utemeljeno­st eventualne zabrane prometa. Ministar prometa savezne pokrajine Baden-Württember­g Winfried Hermann (Zeleni) je za agenciju AFP objasnio kako se radi o kompetenci­jama jer nije jasno na koji način jed- na savezna pokrajina mora reagirati u slučaju prekomjern­og zagađenja zraka u gradovima.

“Nije jasno može li pokrajina uvesti zabranu ili mora uvesti zabranu prometovan­ja za dizel automobile”, objašnjava Hermann. Promatrači ocjenjuju da tamošnja politika neće dopustiti zabranu prometa jer bi to pogodilo ne samo građane, nego i mnoge male i srednje poduzetnik­e čiji se vozni park isključivo sastoji od vozila s dizelskim motorima.

 ??  ?? Upitna pravna utemeljeno­st
Upitna pravna utemeljeno­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia