Poslovni Dnevnik

HT U 2017.

Rast najvećega telekoma ponovno je dvoznamenk­ast

- BERNARD IVEZIĆ

IPTV platforma je nova, kupnjom CT-a napravljen je regionalni iskorak, a HT ima najbolju mobilnu mrežu u RH i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi

Zahvaljuju­ći akvizicija­ma Hrvatski telekom drugu godinu zaredom raste, a u 2017. taj je rast nakon dugo vremena postao dvoznamenk­ast. Prihod najvećega telekomuni­kacijskog operatera u Hrvatskoj skočio je za 11 posto na 7,76 milijardi kuna. Operativna dobit veća je 11,2 posto na 3,1 milijardu. Dioničarim­a je predložena isplata dividende za prošlu godinu u iznosu od 6 kuna po dionici, a isti prijedlog dan je i za 2018. godinu.

Davor Tomašković, predsjedni­k uprave Hrvatskog telekoma kaže da je iza HTa još jedna uspješna godina i uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomuni­kacijskog tržišta.

“Akvizicijo­m Crnogorsko­g Telekoma napravili smo veliki regionalni iskorak, dok je Optimino preuzimanj­e H1 Telekoma doprinijel­o stabilnost­i tržišta”, tvrdi Tomašković.

Pripajanje H1 telekoma podiglo je prihod HTa za 0,5 posto. Lokalni rast poslovanja u Hrvatskoj prihod grupe podiglo je za 1,5 posto. To znači da je bez učinka Crnogorsko­g telekoma (CT), kojeg je HT kupio u siječnju 2017. za 123,5 milijuna eura, prihod HTa u Hrvatskoj lani porastao dva posto. Skok do 11 posto rezultat je pripajanja CTa.

Tomašković se pohvalio da su lani povećali kapitalna ulaganja za 17,2 posto na 1,89 milijuna kuna. Dodaje da su k tome u potpunosti zamijenili IPTV platformu i sada njihovih 250 tisuća TV korisnika ima nove funkcional­nosti. HTu je to, pak, smanjilo troškove.

Tomašković dodaje da su predstavil­i i nove hibridne tarife i hibridni pristup internetu, a s uslugom Magenta 1 došli do 120 tisuća korisnika kojima nude novu razinu kvalitete usluge. Čelnik HTa posebno ističe da su dobili priznanje P3 za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi.

U godišnjem izvješću stoji da je lani HT otkupio 216 tisuća vlastitih dionica, koje čine 0,26 posto kapitala, te za njih izdvojio 37,6 milijuna kuna. To je napravio u sklopu programa otkupa vlastitih dionica kojem je cilj otkupiti u trezor ukupno 2,5 milijuna dionica. Za to je HT predvidio budžet od pola milijarde kuna.

Za ovu godinu HT je najavio da očekuje nešto veći prihod. Planira da će zadržati operativnu maržu od 40 posto, kapitalna ulaganja nešto manja od onih u 2017. godini, a nastavlja pratiti i prilike za akvizicije. Iako HT gleda i prilike u regiji, posebno Sloveniji i Srbiji, trenutačno se u branši najviše priča o mogućnosti da operater kupi hrvatsku softversku tvrtku Span.

 ??  ??
 ??  ?? Prihodi su u Hrvatskoj rasli 2%, a za razliku do 11% zaslužno je preuzimanj­e CT-a
Prihodi su u Hrvatskoj rasli 2%, a za razliku do 11% zaslužno je preuzimanj­e CT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia